Under sommaren har en rånvåg svept över Hägersten-Liljeholmen och Skärholmens stadsdel. Mellan 16 juli–25 augusti begicks 13 personrån av unga gärningsmän och de flesta offren var unga.

Rånet som skedde en augustikväll på fotbollsplanen vid Mälarhöjdens skola var ett av dem. Nu vill mamman till en av pojkarna som utsattes för rånet se en polisbil stå parkerad vid skolan dygnet runt.

–  Vi har ingen sådan hotbild att vi kan motivera en polisbil ståendes här, säger skolans rektor Michael Pettersson.

Enligt honom har rånet inte gett upphov till någon växande rädsla bland de andra eleverna.

– Men vi erbjuder alltid stöd om någon vill ha det, säger han.

"Ofta ett fåtal personer"

Enligt Socialborgarråd Jan Jönsson (L) är en mängd rån över kort tid, som de i söderort, ett vanligt fenomen.

– Ofta begår ett fåtal personer många brott och när de blir identifierade och gripna försvinner fenomenet i något år. Sedan dyker det upp någon eller några nya personer och rånen kommer igång igen, säger han.

Polisen bedömer att sju av rånen inte har något samband. Men de sex rån som begicks i Bredäng och Mälarhöjden under augusti tror man utfördes av samma gärningsmän.

– Förr eller senare ser polisen ett mönster och kan lista ut vad det här är för personer. Och när man väl gjort det går det ofta snabbt att avbryta, säger Jan Jönsson.

Kan få psykiska problem

Men han poängterar samtidigt att brotten kan få allvarliga konsekvenser.

– Unga kan drabbas oerhört hårt psykiskt av att bli utsatta och det är något att ta på allra största allvar.

För att hjälpa brottsutsatta har Stockholm stad ett stödcentrum där barn och unga mellan 10 och 21 år kan få hjälp. Där kan man få råd, samtalsstöd och praktiskt hjälp i kontakt med polis, åklagare och försäkringsbolag. Som en insats efter rånen upplyser nu staden unga om det.

– Vi åker aktivt ut till skolor och fritidsgårdar och för ut information om att Stödcentrum finns.