Staden berättar var på Gärdet man vill bygga modulhus

Staden avslöjar nu var man vill bygga modulhus på Gärdet. – Det är bort mot Värtahamnen, vi inte tänker bygga något mitt på Sportfältet, säger Lena Karlsson på Stockholms stad.

  • Publicerad 10:57, 1 jun 2016

Stockholm stad har skickat en förfrågan till Djurgårdsförvaltningen om att bygga modulhus på Gärdet. Något som Stockholmdirekt var först med att berätta i början av veckan.

Nu bekräftar staden uppgifterna och berättar för Mitt i vilken plats det handlar om.

– Det är bort mot Värtahamnen, vi inte tänker bygga något mitt på Sportfältet, säger Lena Karlsson, samordnare av temporära bostadslösningar vid stadsledningskontoret i Stockholm stad.

Det är alltså längs Lindarängsvägen, en bit in från Sandhamnsgatans slut, som staden frågat om det går att bygga modulhusen för flyktingar.

– Vi har varit väldigt försiktigt med att fråga om väldigt publika platser för vi tror inte det blir så bra. Det här är en yta som det varit etablering på tidigare och det finns ingen skogsmark som behöver skövlas.

Till Djurgårdsförvaltningen har det kommit in flera samtal från grannar som känner oro inför att det skulle kunna sättas upp modulhus i området.

– Det är inte marken som orsakar protester i första hand utan de som ska bo där, säger Lena Karlsson.

– Vi har försökt att inte tar de ställen där vi uppfattar att marken som jättevärdefull eller viktig.

Enligt Lena Karlsson har staden blivit lovade ett svara från Djurgårdsförvaltningen i slutet av veckan, eller i början av nästa.

– Nu måste förvaltningen få svara på frågan om det är möjligt att bygga överhuvudtaget. Om det inte går finns ingen anledning att prata om platsen. Jag frågar hela tiden mark- och fastighetsägare om platser att bygga på. Om jag får positiva svar börjar vi diskussionen med berörda

När Mitt i besöker Gärdet och talar med folk på Gärdet tycker en kvinna att man inte borde bygga överhuvudtaget på Gärdet. Varken bostadsrätter, studentbostäder eller modulhus. Men hon vill inte vara med i tidningen med namn då ämnet enligt henne är känsligt.

De andra som Mitt i talar med tycker det är bra att man bygger i innerstan och på Gärdet.

– Idén är god, men det beror på var på Gärdet man bygger. Kanske inte mitt på här och att man inte förstör den fantastiska miljön. Men här finns gott om plats, helt klart, säger Gunilla Cronvall.

Frans Ekvall tycker också Gärdet kan fungera, men inte var som helst.

– Mig gör det ingenting om de bygger modulhus. Men de måste tänka efter var. Här nere vid borgen finns ju inget avlopp och man ska väl inte gömma flyktingarna i skogen, vad är det för politik? Men där Gärdesstugan låg förut vid Värtavägen kan man väl bygga. Där finns allt redan och jag tror många som är emot det skulle ge med sig om det byggdes där, säger han.