Här planerar de sin egen stadsdel. Foto: Wilhelm Jaresand

Staden bad Gubbängsborna stadsplanera själva

SWOT-analyser, gruppdiskussioner, kartor och emojiklisterlappar. Familjebostäder bjöd in Gubbängsborna att vara med och utveckla sitt centrum. – Det är härligt när de som styr verkligen tänker på Gubbängen och vårt bästa, säger en deltagare.

  • Publicerad 07:01, 19 maj 2018

Det regnar i skymningen över Gubbängen centrum när de första trillar in i Moment teaters foajé. En enklare middag är framdukad och Sarwar Golam är först på bollen.

Som del i en förstudie har kommunens fastighetsbolag Familjebostäder bjudit in boende till en workshop tillsammans med samhällsplanerare från KTH. Sarwar har drivit kiosken Direkten på torget i över tio år och är här för att få vara med och utveckla sitt Gubbängen.

Han har planer på att utöka sin verksamhet. Exakt hur är fortfarande hemligt, men just nu går det inte på grund av lokalbristen.

– Alla områden bara bygger och bygger, men inte Gubbängen.

Sarwar Golam har drivit Direkten i Gubbängen i tio år och efterlyser fler affärslokaler. Foto: Wilhelm Jaresand

Något bord bort slår sig Simon Rue ned. Han har bott i ett radhus här i Gubbängen i snart tio år och har inga planer på att lämna.

– Det är sjukt spännande och häftigt att träffas så här och prata om vad Gubbängen är och dess utmaningar och framtidsvisioner. Det är briljant faktiskt.

Fick göra SWOT-analys

När maten mättat munnarna rör sig de nästan 40 hitkomna in i teatersalen. Tar plats i publikstolarna och lyssnar till representanter från Familjebostäder och Susanne Elfors, doktorn i samhällsplanering.

– I dag ska vi göra en så kallad SWOT-analys. Ni har fått post-its där ni ska skriva ner Gubbängens styrkor, svagheter, möjligheter och hot och sätter upp dem här på tavlan under rätt rubrik, säger Susanna.

Salen blir knäpptyst när alla börjar skriva. Det bildas kö till tavlan när alla vill sätta upp sina lappar, kösystemet kollapsar när folk sträcker sig över och under andra för att komma åt.

Efter några minuter är den helt belamrad med rosa, gröna och gula post-its. Susanne Elfors ser lite överväldigad ut, men glad.

De boende fick tänka fritt och kladda med pennor och klistra upp emojis över Gubbängen. Foto: Wilhelm Jaresand

När allas betänkligheter flugit upp på tavlan delas deltagarna upp mellan sex bord. På borden ligger en stor karta, ett par blädderblock, pennor och emojiklisterlappar.

– Kartan framför er är som ni ser över Gubbängen centrum. Nu vill jag att ni i grupp pratar om era drömmar för området i ett femårsperspektiv. Rita, skriv, sätt dit emojis, gör vad ni vill.

Skyltar, kvällssol och Rikard Wolff

Sarwan tar pennan och ritar upp fler familjebostäder, affärslokaler, mataffärer och restauranger. Mannen bredvid honom tar över och pillar dit en cykelpool med gemensam verkstad. De andra kommer på att en torghandel för frukt och grönsaker skulle vara trevligt och en pallkrageodling på Lingvägen sketchas upp.

– Det är härligt när de som styr verkligen tänker på Gubbängen och vårt bästa. Lyssnar på våra idéer och förslag, säger Sarwan.

Härligt när de soms tyr verkligen tänker på Gubbängen och vårt bästa.

Sarwan Golam

På kartan på Simons bord har gruppen skrivit ”Enhetliga skyltar i gammal stil för torgets butiker”, ”Kullerstensgator runt hela centrum”, ”Cykelverkstad”, ”Dansk lekplats för både vuxna och barn”.

– Här är det kvällssol också. Där borde vi ha olika möjligheter att sitta och slappna av och njuta. Och här borde det va en staty! Av Rikard Wolff, han bodde ju här, som barnen kan klättra i, säger Simon och pekar ut olika ställen på kartan.

Det var ingen brist på idéer vid Simon Rues bord. Foto: Wilhelm Jaresand

– Det här är så sjukt kul och kreativt. Spännande att se hur många det är som är så positiva och vill så mycket med Gubbängen.

Doktorn från KTH är återigen överväldigad. Men glad.

Fakta

Fem förslag som kom upp under workshopen

Skapa mötesplatser (restauranger och kaféer)
Ha torgmarknad, gärna med lokalproducerat och ekologiskt
Co-workingspace
Verksamheter för cykling (pool, verkstad, cykelkök,
cykelpump)
Bättre belysning och enhetliga skyltar på butikerna