Två blir en. Foto: Mostphotos

St Martin och Löfströms slås ihop

Politikerna har fattat beslut att göra en skolenhet av St Martins och Löfströms kommunala gymnasieskolor. Detta som en lösning på St Martins ekonomiska problem.

  • Publicerad 11:13, 27 okt 2016

St Martin har under flera år brottats med ekonomiska problem orsakat av ett allt mindre elevunderlag och dyra lokaler. Trots åtstramningar, hopslagna program och uthyrning av lokalerna efter skoltid har ekonomin inte kommit på fötter.

När grundskole- och gymnasienämnden sammanträdde i oktober hade politikerna därmed tre krisplaner att ta ställning till: lägga ned St Martin, avvakta eller slå ihop skolan med Löfströms gymnasium. Det blev alternativ 3.

– Vi tyckte det var bäst att slå ihop dem till en skolenhet. Då får de elever som tillexempel läser språkintroduktion på Löfström samtidigt läsa kurser på St Martin, vilket inte varit tillåtet. Det kortar vägen till arbete för nyanlända och andra elever som inte har tillräckliga betyg. St Martin blir mer livskraftigt med fler elever och bättre ekonomi, säger Morgan Lindqvist (M), nämndordförande.

Till en början kommer eleverna att gå kvar på respektive skola.

– Det finns kontrakt på lokalerna på båda ställen, så för närvarande kommer de ligga kvar på sin geografiska plats. När kontraktet för St Martin går ut 2019 får vi ta ställning till om de ska flyttas ihop eller fortsätta ha de uppdelade, säger Morgan Lindqvist.

Betyder detta färre lärare?

– Nej, men lärartjänsterna kan delas mellan skolorna och lärarna undervisar fler elever.

Idag går cirka 200 elever på St Martin, som har kapacitet för uppåt 350 elever. Även om ihopslagningen nu verkställs behöver skolan locka till sig fler, 300 elever krävs för att ekonomin ska gå ihop.

Morgan Lindqvists förhoppning är att skolan, som i år går flera miljoner back, ska gå plus minus noll 2018. Målet är att skolorna slås ihop 1 januari 2017.

Att semla eller inte semla – det är frågan

Nyheter Smarrig bulle väcker känslor Fastlagen infaller först i februari, men det har ingen betydelse för dagens gudlösa semmelälskare. Är det något att jämra sig över? Måltidsforskaren Richard Tellström tycker inte det.fredag 22/1 16:40