Pågående utbyggnaden av sjukhuset läckte och delar av akuten översvämmades. Foto: Anna Z Ek

S:t Görans eget bygge bakom översvämningen

När helgens regn kom översvämmades S:t Görans sjukhus plötsligt och hälften av akutrummen tvingades stänga. Nu visar det sig att deras egna pågående utbyggnation orsakat läckan.

  • Publicerad 16:27, 30 jul 2018

Efter månader av torka kom helgens regn med välbehövd bevattning och efterlängtad svalka. På sina håll blev det dock för mycket av det goda.

Under söndagen lyckades S:t Görans sjukhus till och med drabbas av översvämning. Något Dagens Nyheter var först med att rapportera.

Hälften av akutrummen stängda

Så illa var det att sjukhuset tvingades stänga två av fyra akutrum – där högprioriterade ambulanser lämnar av sina patienter.

De två översvämmade rummen väntas öppna igen under måndagen.

– Vi kom igång snabbt med saneringsarbetet och har tätat läckan och gör kontroller så vi är säkra på att det inte kommer hända igen, säger Anders Persson, informatör på sjukhuset.

Hur kunde det hända från första början?

– Vi håller på och bygger ut sjukhuset och i skarven mellan det nya som byggs och det gamla så kunde det läcka in.

Vad tar ni för åtgärder mot byggbolaget?

– Så fort det hände så kontaktade vi Skanska och de kom och sanerade och tätade.

Jag skulle bli sur om det läckte i mitt nybyggda kök, och det här är en akutmottagning?

– Ja men vi tänker mest på att få det att fungera. Inte så fokuserade på de tankebanorna.

Inte ovanligt enligt Skanska

Erik Thor är övergripande produktionschef för projektet hos Skanska. Enligt honom är det här alltid en risk vid sådana här byggprojekt.

– Det är ett stort och svårt projekt med flera byggen samtidigt och någonstans har det inte blivit riktigt tätt, säger han.

Är det vanligt?

– Det är inte ovanligt, så mycket kan jag säga. Man försöker minimera risken på de ställen där det kan tänkas hända men här gjorde vi inte tillräckligt och lyckades inte med det.