Nästan 100 år gammal skolbyggnad vid Sigtunas Humanistiska Läroverk brann ner till grunden. Foto: Mikael Andersson

SSHL:s rektor: ”Väldigt sorgligt”

Efter att SSHL:s aula brann ned till grunden är det sorg på skolan. Både bland personal och elever.

  • Publicerad 13:07, 1 mar 2021

I allt det här känslomässiga måste vi elever hålla ihop.

Under natten till måndagen brann den nästan hundra år gamla aulan tillhörande Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket, SSHL, brunnit ner till grunden.

– Ja, just nu är det väldigt sorgligt här och det är många som är otroligt ledsna. Den här lokalen var som en symbol för många, både elever och personal, säger Carina Nilsson som är rektor på SSHL till Mitt i .

Eleverna på skolan har sportlov och är för tillfället inte på plats.

– Mitt i allt ihop är vi glada att ingen har kommit skada men det här är ofattbart, säger Carina Nilsson.

I skolbyggnaden som brann ner fanns det förutom aulan en bildsal, flera kontor, gym och fitnesslokaler.

– Nu handlar det om att hitta ersättningslokaler för de verksamheter som bedrevs i byggnaden

Efter sportlovet har SSHL planerat för en vecka med distansundervisning.

– Vi har nu två veckor på oss att lösa de praktiska bitarna, säger Carina Nilsson.

Elev: ”Märkligt och påfrestande”

Bland eleverna är stämningen också låg på måndagen. Elevrådets ordförande Elise Magnus bor en liten bit ifrån internatskolan och hon kände röklukten när hon vaknade på morgonen.

– När jag sedan hörde att det var vår skola åkte jag hit med mina föräldrar. Det var väldigt märkligt och påfrestande att se, säger hon.

Bland eleverna har bilder från nattens brand skickats runt och det är främst symbolvärdet i byggnaden som eleverna kommer att sakna. Ett normalt år har skolan onsdagssamlingar i aulan men under året med covid-19 har aulan istället använts till matsal.

När eleverna kommer tillbaka efter sportlov och distansutbildning ser skolan inte ut som vanligt.

– I allt det här känslomässiga måste vi elever hålla ihop. Det här blir jobbigt för både nya och gamla elever som har minnen från aulan men vi kommer att klara det här, säger Elise Magnus.

Internatskolan blev i fredags utsatt för ett hot vilket ledde till en stor polisinsats. En tidigare elev på skolan kunde gripas men om de bägge händelserna är kopplade till varandra är ännu inte klarlagt.

Polisen misstänker att branden kan vara anlagd och har startat en förundersökning om mordbrand.

Den blomstertid nu kommer – utan föräldrar

Nyheter Inga stora skolavslutningar för Sigtunas elever Sång, fest och storsamling på skolavslutningen. Det får vänta när Sigtunas grundskolor tar sommarlov.fredag 7/5 13:12

Var fjärde vuxen har fått en dos

Nyheter Antal fall minskade kraftigt Samtidigt som smittspridningen fortfarande är hög ökar antalet vaccinerade mot covid-19 i allt snabbare takt. 25 procent av den vuxna befolkningen i Sigtuna har nu fått minst en dos.fredag 7/5 9:10

Nu kommer Ryanair till Arlanda

Nyheter Ska flyga till 21 destinationer i Europa Irländska lågprisbolaget Ryanair etablerar på Arlanda inför vintersäsongen 2021 och kommer att flyga till och från ett tjugotal Europa-destinationer.torsdag 6/5 14:24

Nu kommer båtarna till Sigtuna igen

Nyheter Hade uppehåll under sommaren 2020 Glädjande nyheter för turismen i Sigtuna. I sommar kommer Strömmabåtarna att trafikera sträckan Stockholm - Sigtuna - Skokloster igen efter att ha haft uppehåll under sommaren 2020.onsdag 5/5 20:11