Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket (SSHL) genomför en förändring av skolans struktur under de närmaste åren. Om tre år ska skolan vara en renodlad gymnasieskola.

Då kommer färre elever att vara intagna på skolan där majoriteten av dessa ska vara internatelever.

Den största förändringen blir att grundskolan lyfts ut och kvar blir de svenska gymnasieprogrammen och de internationella IB-programmen som även ska utvecklas. Skolans vision är att vara en av Skandinaviens främsta skolor.

– Nu lägger vi all kraft på att förändringen ska ske på bästa sätt, för både elever och personal. Vi känner stor tillförsikt till att denna utveckling av skolans struktur kommer att ge våra nuvarande och blivande elever tillgång till en ännu bättre och starkare skola, säger Carina Nilsson som är rektor på SSHL i ett pressmeddelande.

Kön stänger

De elever som i dag går i högstadiet kommer inte att påverkas. Däremot kommer inga elever att bli antagna till årskurs 7 från och med skolåret 2022/23. Kön till grundskolan stängs med omedelbar verkan och de 2 500 berörda eleverna kommer att kontaktas av SSHL.

En av anledningarna till omstruktureringen är den ekonomiska delen. När SSHL inte längre kunde ta ut en skolavgift och riksinternatförordningen togs bort stod skolan inför ekonomiska utmaningar.

”Att bibehålla samma höga standard och stora utbud med radikalt förändrade ekonomiska förutsättningar är i längden inte hållbart. För att kunna driva en skola i ekonomisk balans och samtidigt utvecklas och erbjuda hög kvalitet krävs prioriteringar och en verksamhet som är ekonomiskt stabil på lång sikt.”, skriver skolan i pressmeddelandet.