Endast gymnasium. SSHL byter inriktning. Foto: Mikael Andersson

SSHL blir renodlad gymnasieskola

Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket lyfter ur grundskolan ur sitt program och blir en renodlad gymnasieskola där en större andel av eleverna ska vara internatelever.

  • Publicerad 16:32, 7 apr 2021

Kommer att ge våra nuvarande och blivande elever tillgång till en ännu bättre och starkare skola

Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket (SSHL) genomför en förändring av skolans struktur under de närmaste åren. Om tre år ska skolan vara en renodlad gymnasieskola.

Då kommer färre elever att vara intagna på skolan där majoriteten av dessa ska vara internatelever.

Den största förändringen blir att grundskolan lyfts ut och kvar blir de svenska gymnasieprogrammen och de internationella IB-programmen som även ska utvecklas. Skolans vision är att vara en av Skandinaviens främsta skolor.

– Nu lägger vi all kraft på att förändringen ska ske på bästa sätt, för både elever och personal. Vi känner stor tillförsikt till att denna utveckling av skolans struktur kommer att ge våra nuvarande och blivande elever tillgång till en ännu bättre och starkare skola, säger Carina Nilsson som är rektor på SSHL i ett pressmeddelande.

Kön stänger

De elever som i dag går i högstadiet kommer inte att påverkas. Däremot kommer inga elever att bli antagna till årskurs 7 från och med skolåret 2022/23. Kön till grundskolan stängs med omedelbar verkan och de 2 500 berörda eleverna kommer att kontaktas av SSHL.

En av anledningarna till omstruktureringen är den ekonomiska delen. När SSHL inte längre kunde ta ut en skolavgift och riksinternatförordningen togs bort stod skolan inför ekonomiska utmaningar.

”Att bibehålla samma höga standard och stora utbud med radikalt förändrade ekonomiska förutsättningar är i längden inte hållbart. För att kunna driva en skola i ekonomisk balans och samtidigt utvecklas och erbjuda hög kvalitet krävs prioriteringar och en verksamhet som är ekonomiskt stabil på lång sikt.”, skriver skolan i pressmeddelandet.

SSHL är inte vinstdrivande

SSHL är en svensk internatskola med internationell prägel.

På SSHL kan eleven läsa på svenskt högstadium och gymnasium, men även gå IB Middle Years Programme, IB Diploma och IB Career-related Programme.

Skolan välkomnar både internatelever och dagelever, samt erbjuder flera olika alternativ av boende. 

SSHL drivs av Sigtuna Skolstiftelse med Sigtunastiftelsen och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse som huvudmän. Stiftelseformen medför att skolan inte är vinstdrivande.

Kungen har gått här

Här är några kända profiler som varit elever på SSHL:

Kung Carl XVI Gustaf
Olof Palme
Povel Ramel
Peter Wallenberg
Marcus Wallenberg
Annika Falkengren
Cecilia Hagen


 

Visa merVisa mindre

Rapport: 184 smittade i Sigtuna

Nyheter Nästan 100 döda Smittspridningen av covid-19 är fortfarande hög i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten under torsdagen. I Sigtuna registrerades 184 nya fall.fredag 16/4 7:17

Märstabo åtalas för mordbrand

Nyheter Berusad yxman luktade kraftigt av brandrök En man i 38-årsåldern åtalas för mordbrand i Steninge. Dessutom står han åtalad för stöld samt att han hade både knivar och en yxa på sig vid gripandet.torsdag 15/4 7:55

Det dröjer innan rälsen är klar efter urspårningen i Häggvik

Nyheter Ny prognos för Trafikverkets arbete Om en vecka – den 21 april – skulle den nya rälsen vara klar och tågen kunna rulla som vanligt igen efter olyckan den 11 februari då ett godståg spårade ur i Häggvik. Men den prognosen höll inte...onsdag 14/4 5:20

Katalysatorn är tjuvens nya favoritbyte

Nyheter Tjuvarna vill åt rodium, som är flera gånger dyrare än guld De senaste månaderna har polisen i Sigtuna sett en dramatisk ökning av bildelsstölder, framför allt katalysatorer som ökade med 400 procent från februari till mars.måndag 12/4 16:57