Inom kort beräknas vaccinationerna att starta för den som är brukare, "kund", inom hemtjänsten och hemsjukvården i Enköpings kommun. När det är dags får den som berörs ett brev från region Uppsala och Enköpings kommun.

I brevet står det hur man ska göra för att boka tid för vaccination och hur det kommer att gå till. Det är ett telefonnummer man ska ringa för att boka tid. Man kommer även att kunna boka tid för en person till som bor i samma hushåll.

Vaccinationen kommer att ges på en vårdcentral eller vaccinationsbyrå.

Alla får inte samtidigt

Brevet med erbjudande om vaccination kommer inte att skickas ut till alla berörda samtidigt.

– Vaccinet kommer i omgångar och vartefter kommer vi att skicka ut brevet från region Uppsala och Enköpings kommun till våra kunder, säger Lotta Tronêt, förvaltningschef vård- och omsorgsförvaltningen.

Varnar för bedragare

Enligt kommunen har det förekommit fall av bedrägeri kring vaccinationserbjudande riktat till användarna av hemtjänsten och hemsjukvården. Kommunen vill därför varna de berörda för bedragare.

– Media har börjat rapportera om bedrägeri kring vaccinationserbjudande, där personer lockas att lämna ut sina kontouppgifter och vi vill därför varna för det. Vi har förstått att kunder exempelvis blivit uppringda och uppmanats att lämna ut sina bankid-uppgifter, säger vård- och omsorgsförvaltningens chef Lotta Tronêt.

Kommunen vill därför understryka att informationen om vaccinet kommer just som brev.

– Vi vill därför göra det tydligt att vaccinations­erbjudandet från region Uppsala inte kommer i något annat format än som brev och att man inte bokar tid på annat sätt än genom att ringa telefonnumret som finns i brevet, säger Lotta Tronêt.

Kan också hjälpa andra

Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Vaccination kan också hjälpa till att minska smittspridningen. Därför är det viktigt att så många som möjligt väljer att vaccinera sig.

Vaccinationen mot covid-19 i Uppsala län har börjat och kommer att ske löpande under det första halvåret av år 2021. De som har störst behov av att skyddas mot att bli allvarligt sjuka ska få vaccin först. Detta är bland annat åldringar.