Sprutdags för fler äldre i kommunen

Snart startar vaccinationer mot covid-19 för den som använder hem­tjänst och hem­sjukvård i Enköpings kommun.

  • Publicerad 21:11, 23 jan 2021

Vaccinet kommer i omgångar och vartefter kommer vi att skicka ut brevet.

Inom kort beräknas vaccinationerna att starta för den som är brukare, "kund", inom hemtjänsten och hemsjukvården i Enköpings kommun. När det är dags får den som berörs ett brev från region Uppsala och Enköpings kommun.

I brevet står det hur man ska göra för att boka tid för vaccination och hur det kommer att gå till. Det är ett telefonnummer man ska ringa för att boka tid. Man kommer även att kunna boka tid för en person till som bor i samma hushåll.

Vaccinationen kommer att ges på en vårdcentral eller vaccinationsbyrå.

Alla får inte samtidigt

Brevet med erbjudande om vaccination kommer inte att skickas ut till alla berörda samtidigt.

– Vaccinet kommer i omgångar och vartefter kommer vi att skicka ut brevet från region Uppsala och Enköpings kommun till våra kunder, säger Lotta Tronêt, förvaltningschef vård- och omsorgsförvaltningen.

Varnar för bedragare

Enligt kommunen har det förekommit fall av bedrägeri kring vaccinationserbjudande riktat till användarna av hemtjänsten och hemsjukvården. Kommunen vill därför varna de berörda för bedragare.

– Media har börjat rapportera om bedrägeri kring vaccinationserbjudande, där personer lockas att lämna ut sina kontouppgifter och vi vill därför varna för det. Vi har förstått att kunder exempelvis blivit uppringda och uppmanats att lämna ut sina bankid-uppgifter, säger vård- och omsorgsförvaltningens chef Lotta Tronêt.

Kommunen vill därför understryka att informationen om vaccinet kommer just som brev.

– Vi vill därför göra det tydligt att vaccinations­erbjudandet från region Uppsala inte kommer i något annat format än som brev och att man inte bokar tid på annat sätt än genom att ringa telefonnumret som finns i brevet, säger Lotta Tronêt.

Kan också hjälpa andra

Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Vaccination kan också hjälpa till att minska smittspridningen. Därför är det viktigt att så många som möjligt väljer att vaccinera sig.

Vaccinationen mot covid-19 i Uppsala län har börjat och kommer att ske löpande under det första halvåret av år 2021. De som har störst behov av att skyddas mot att bli allvarligt sjuka ska få vaccin först. Detta är bland annat åldringar.

Prioritering av vaccin

Utifrån rekommendationerna föreslår Folkhälsomyndigheten att grupper med störst behov av skydd prioriteras i olika faser.

I en första fas vaccineras de som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen, personal som arbetar nära dessa personer, samt vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör denna riskgrupp.

Den andra fasen startar preliminärt i februari 2021. Då vaccineras bland annat övriga personer som är 70 år och äldre.

Visa merVisa mindre

Hemsjukvård

Hemsjukvård är vård i ens eget hem av en sjuksköterska eller omvårdnadspersonal.

Ansvaret för sjukvården är uppdelat mellan kommunen och region Uppsala (före detta landstinget). Kommunen ansvarar för hemsjukvård, rehabilitering samt habilitering och hjälpmedel utifrån vissa regler. Genom vårdguiden 1177 går det att få mer information om vilken sjukvård som region Uppsala erbjuder på vårdcentraler och sjukhus. Det är dit man ska vända sig om man vill träffa en läkare.

Visa merVisa mindre

Tidigare mordförsöksmisstänkt kvinna frias

Nyheter Den unga kvinna som suttit häktad för mordförsök sedan i mitten av januari har släppts på fri fot.fredag 26/2 14:01

Stöld för 400.000 i Fjärdhundra

Nyheter Polisen misstänker att en internationell liga slagit till i Fjärdhundra. Utrustning värd 400.000 kronor har stulits ur en grävmaskin. Polisen vädjar om att få in vittnesuppgifter.fredag 26/2 13:44