Det unika med Spröds semlor är den grövre fyllningen. Foto: Emma Gate

Spröd hoppas mycket på första semmelsäsongen

Det är första semmelsäsongen för Spröd Stenugnsbageri i Huddinge och bakandet av semlor går på högvarv. – Vi behöver semlan, säger ägarna.

  • Publicerad 12:00, 5 mar 2019

Den 11 januari finns semlan i hyllan på Spröd Stenugnsbageri i Huddinge. Sedan dess har den sålt mer än något annat – trots att några gäster, när de fått syn på semlorna, uttryckt ”vad synd att ni börjar så tidigt”.

Eftersom Spröd öppnade förra året är det här första semmelsäsongen. Daniel Pedersen och David Blom som startade och driver bageriet ihop ser med förtjusning att den säljer så bra.

Daniel Pedersen och David Blom Foto: Emma Gate

– Vi behöver semlan, säger Daniel.

– Den är nödvändig för oss. Det är den vi säljer mest av. Det märks dag för dag, säger David.

Var det inte lite tidigt att dra igång redan 11 januari?

– Fettisdagen ligger sent i år, den 5 mars, och då ville vi inte börja före jul, säger Daniel.

Vardagar säljer de runt 40 semlor om dagen. Men på lördagar blir det upp mot 150.

Är det något speciellt med era semlor?

– Den har en grövre semmelfyllning. Vi har spanska mandlar i själva mandelmassan, rostade Valenciamandlar, och vanilj och kardemumma. Det gör att det blir en grövre semmelfyllning, säger David.

Kommer ni sluta sälja semlor dagen efter Fettisdagen?

– Det kan vi inte svara på nu, säger Daniel.