Sprintrally på Livgardet lockade storpublik

Vallentuna MK:s sprinttrally YRC-sprinten avgjordes på Livgardets övningsområde i Kungsängen i söndags. Stig Andervang och Tommy Högström vann fyrhjuls- respektive tvåhjulsklassen – och många åskådare slöt upp i badvädret, strålande sol och 30 grader i skuggan.

  • Publicerad 10:47, 11 jun 2018

– Ja, det var fullt på publikparkeringen trots det fina vädret som nog lockade en och annat till badstranden i stället, säger Vallentuna MK:s Mats Jägerhult.
YRC-sprinten är den fjärde deltävlingen i Östra öppna Sprintcupen och Vallentuna MK brukar arrangera den i Markim i september, men årets tävling bytte såväl tid som plats för att både grusvägarna och invånarna i Markim skulle få vila.

Andervang tog kommandot direkt

Det stoppade dock inte fjolårsvinnaren i den fyrhjulsdrivna klassen Stig Andervang från att försvara sin triumf från 2017.
Andervang var snabbast i första åket, men i det andra tog Nils Jensen över ledningen med en tiondels sekund. I det tredje och sista åket förbättrade sig Stig Andervang med 1,3 sekunder medan Jensen tappade tid i ett dike och fick nöja sig med andraplatsen, med Jari Saarinen som trea.
– Det var Stig Andervangs tredje seger i tävlingen så han plockade därmed hem vandringspriset för gott, säger Mats Jägerhult.

Blott brons för Vallentuna MK:s hammahopp

I den tvåhjulsdrivna klassen var hemmahoppet Niklas Karlsson förhandsfavorit och tog programenligt ledningen i första åket, före Tommy Högström och fjolårssegraren Jonas Björnvad.

Tommy Högström vann den tvåhjulsdrivna klassen före både fjolårssegraren och förhandsfavoriten. Foto: Mats Jägerhult

I andra åket snurrade Karlsson i ett förrädiskt vägbyte 500 meter före mål och fick se sig passerad av både Björnvad och Högström.
I tredje förbättrade Tommy Högström sin tid med 1,3 sekunder och tog hem segern före Jonas Björnvad. Även Vallentuna MK:s Niklas Karlsson förbättrade sig, men inte tillräckligt för att klättra från sin tredjeplats.

Tommy Högström och Stig Andervang, totalsegrarna i klass 2 (tvåhjulsdrivna) och klass 1 (fyrhjulsdrivna) i årets YRC-sprinten. Foto: Mats Jägerhult

Broberg, Örneholm och Davidsson också vinnare

I klass 3 grupp F vann Martin Broberg efter att ha haft ledningen från start till mål.
I klass 4 Grupp F upprepades scenariot då Christer Örneholm var snabbast direkt och höll undan hela vägen.
Däremot svängde det i tredje åket i klass 5 Appendix K. Lars Davidsson förbättrade sig kraftigt och kunde gå om både Dick Larsson och Per-Arne Sjöstedt som nu blev tvåa respektive trea.