Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Läsarbild Moderaterna Upplands-Bro

Spricka mellan polisen och Alliansen i Bro

Polisen tar inte ungdoms- och gängkriminaliteten i Bro på tillräckligt stort allvar. Det menar Allianspartierna som vägrar skriva under den samverkansöverenskommelse mellan kommunen och polisen som ligger på bordet. – Vi kommer inte skriva under något som talar om att polisen inte klarar av sitt arbete, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M).

  • Publicerad 12:56, 8 nov 2018

Polisens och kommunens samverkansöverenskommelse handlar om det gemensamma arbetet för att öka tryggheten och förebygga brottsligheten i Upplands-Bro. Nya riktlinjer presenterades vid onsdagens sammanträde i kommunstyrelsen – men Alliansen valde att inte skriva under.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) är ambitionsnivån från polisen betydligt lägre än förväntat.

– Vi i det nya styret har ambitionen att få till en förändring. Då måste vi se att den viljan möts av en betydligt högre ambition från polisen, säger han.

Vill se polisstation i Bro

Den senaste samverkansöverenskommelsen skrevs under 2016. Sedan dess har den faktiska otryggheten ökat och problemen med ungdoms- och gängkriminalitet blivit större, menar Fredrik Kjos.

– Nu presenterar polisen i princip samma förslag och insatser som för två år sedan. Det vet vi redan inte fungerar, då kan vi inte göra samma sak igen, säger Fredrik Kjos, och fortsätter:

– Vi kommer inte skriva under något som talar om att polisen inte klarar av sitt arbete. Det är vad vi i praktiken skulle göra om vi skriver under.

”Inledningen på en bra dialog”

Jörgen Karlsson, lokalpolisområdeschef i Upplands-Bro och Järfälla, säger det inte är ovanligt att ett nytt styre har synpunkter när en ny samverkansöverenskommelse ska skrivas.

– Det är snarare regel än undantag, tror jag. Jag ser det här som inledningen på en bra dialog där vi får sätta oss ner och komma fram till en bra överenskommelse. Mycket handlar om att förtydliga och beskriva vad som avses med vissa delar, säger Jörgen Karlsson.

Kommer ni återkomma med nya förslag på insatser?

– Det får vi se. Det viktigaste nu är att vi får till en dialog med varandra så att vi kan landa i något som blir en väldigt bra produkt.

Utöver utökade resurser vill Allianspartierna ha en polisstation i Bro.

– Det är inget som kommer bli aktuellt under den tvåårsperiod som vi pratar om nu, säger Jörgen Karlsson.

Hennes saknad blev till skrivcafé

Prisade författare föreläser och inspirerar den som vill skriva Rebecka Sandqvist saknade sitt skrivcafé. Till slut blev saknaden för stor och nu startar hon ett digitalt med sin partner Daniel Persson och intresset är stort. – Folk har redan börjat höra av sig...måndag 18/1 12:33

Upplands-Bros glädjande skridskobesked

Och då öppnar biblioteken igen. I dag, måndag den 18 januari, så öppnar isen på Kungsängens IP åter upp för allmänhetens åkning.måndag 18/1 11:23