Kommunal. Stenhamraskolan är en av de kommunala F-6-skolorna i Ekerö kommun. Sivert Åkerljung (KD) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Stefan Källstigen/Ekerö kommun

Spretiga siffror för Ekerö i skolrankning

Bland landets bästa meritvärden för niorna i Ekerö kommun. Men betydligt sämre lärartäthet. I Lärarförbundets nya skolrankning sticker Ekerö ut i flera kategorier.

  • Publicerad 08:24, 26 nov 2021

Det kan vara intressant att titta på vissa parametrar

Sedan 20 år tillbaka genomför Lärarförbundet rankningen "Årets skolkommun" en gång per år. Där rankas landets 290 kommuner i tio olika kategorier. Rankningen bygger bland annat på lärartäthet, antal godkända elever, meritvärde för årskurs nio och lärarlöner. Sedan läggs allt samman till ett totalindex.

För Ekerös del spretar siffrorna (se faktaruta) och sammanlagt placerar sig kommunen på plats 143, ett lyft från fjolårets 171:e plats. Men kommunen lägger inte så stort fokus på resultatet.

– Det är en partsinlaga gjord av ett fackförbund, men det kan vara intressant att titta på vissa parametrar, säger Sivert Åkerljung (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Exempelvis tycker han att kategorin andelen barn i förskola mer är en ideologisk fråga och att det inte säger något om kvaliteten på verksamheten om det är hög eller låg andel barn som går i förskola.

– Jag som kristdemokrat tycker till exempel att det är positivt att föräldrarna delar på föräldraledigheten och kan vara hemma när barnen är små, säger han.

Finns viktigare rankning

Däremot tycker han att kategorin hur kommunen är som huvudman är intressant.

– Där har det gjorts en enkät bland personalen och det kan vara intressant att veta hur de upplever det, säger han.

Varje år kommer flera olika skolrankningar med olika infallsvinklar och avsändare. Men en av dem är mest intressant, menar Sivert Åkerljung.

– Den viktigaste är Sveriges kommuner och regioner som bygger på Kolada-statistik, den är opartisk och inte en partsinlaga som exempelvis en rankning från ett fackförbund, säger han.

Kolada är en öppen och kostnadsfri databas för Sveriges kommuner och regioner.

Samtidigt är årets rankning den sista Lärarförbundet gör. De har själva bestämt sig för att inte göra en ny nästa år.

– Vi har nått en gräns. Ekonomin för skolorna ser allt sämre ut och likvärdigheten fortsätter att minska. Staten måste kliva in och ta över ansvaret, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Yngre. På Ekebyhovskolan går främst yngre elever i årskurerna F-6. Även grundsärskolan har sin verksamhet för årskurs 1-9 där. Foto: Claudio Britos

Så rankas Ekerö

Samtliga landets 290 kommuner jämförs i tio olika kategorier. Så här hamnar Ekerö i dem:

Meritvärde årskurs 9: Plats 9

Fullföljd gymnasieutbildning: Plats 35

Lärarlöner: Plats 42

Antal godkända elever: Plats 49

Kommunen som huvudman: Plats 57

Andel barn i förskola: Plats 90

Friska lärare: Plats 121

Utbildade lärare: Plats 237

Resurser till undervisning: Plats 277

Lärartäthet: Plats 279

Källa: Lärarförbundet

Visa merVisa mindre

Färingsöbon gör hundleksaker av gamla tyger

Nyheter Kärleken till hundar blev affärsidé Överblivna tyger och understimulerade hundar – det var kombinationen som kickade igång Färingsöbon Emelie Frisks företagsidé.fredag 14/1 16:23

Tranholmens is lockar besökare i alla åldrar

Nyheter Stort säkerhetsarbete för säker skridskoåkning Efter två mildare vintrar kan alla skridskoentusiaster äntligen snöra på sig grillorna. Sedan mellandagarna har Tranholmens isbana återigen öppet – till besökarnas stora glädje.fredag 14/1 15:52

Vaccinationskrav för nyanställda i Ekerö kommun

Nyheter Gäller vård- och omsorgspersonal Har du inte vaccinerat dig kan du inte få vård- och omsorgsjobb hos Ekerö kommun. Det beslutades av kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M) på torsdagen.torsdag 13/1 16:41