En militant nazistisk organisation sprider propaganda om att Förintelsen är hittepå. Foto: Stockholms stad

Sprejade nazistisk klotter på Förintelsens minnesdag

"Förintelsen är en bluff". Inför Förintelsens minnesdag gick Stockholms nazister på en propagandaoffensiv med banderoller och klotter. Staden arbetar nu med att ta fram ett system för att lättare hålla koll på högerextremism.

  • Publicerad 16:40, 1 feb 2017

Det går inte att automatiskt särskilja snoppar från hakkors

I höstas ökade antalet rapporterade nazi-aktioner i hela Stockholm. Det är en specifik militant nazistisk organisation som sprider schablonsprayat klotter, affischer, banderoller och klistermärken. Söderort är värst drabbat.

Och aktiviteterna verkar hålla i sig in i 2017: under januari har det inkommit 20 stycken anmälningar till trafikkontorets klotterenhet om akuta ärenden av "stötande natur". Av dessa är åtminstone 15 från samma nazistiska grupp.

Nazi-aktionerna ökar i hela Stockholm

På Förintelsens minnesdag sattes bland annat en banderoll med texten "Förintelsen är en bluff" upp vid Hammarbytunneln i Årsta. Samma budskap spraymålades samma dag på många ställen vid Årstabergs station. Också klotter till minne av en död svensk nazist har dykt upp på elskåp i Söderort.

Vill välta "lögnen" om Förintelsen

Förintelsens minnesdag den 27 januari är alltid en viktig kampanjperiod för den här våldsamma nazistiska organisationen. Jonathan Lemann på stiftelsen Expo, som bevakar den högerextrema rörelsen, förklarar:

– De drar igång en kampanj varje år med inriktning på det. De tänker att om de blir av med, som de ser det, lögnen om Förintelsen kommer alla att förstå att nationalsocialism är bra. De måste välta den påstådda bluffen för att de breda massorna ska ansluta sig, säger Jonathan Lemann.

Foto: Stockholms stad

De måste välta den påstådda bluffen för att de breda massorna ska ansluta sig

"Daniel Wretström närvarande", som sprayats på elskåp i Johanneshov, är ett sätt att hylla en för dem viktig person. Naziskinnskallen Wretström mördades av en grupp förövare med invandrarbakgrund i Salem 2000.

Under tio år hedrades han med de så kallade Salemmarscherna, som på höjden av sin dragningskraft samlade tusentals nazister och utgjorde en av Europas största samlingar för vit makt-rörelsen.

Wretströms martyrskap är inte längre centralt inom rörelsen, men hans död uppmärksammas ännu. Enligt Jonathan Lemann är det en person vars minne man hedrar inom hela den rasideologiska miljön.

– Att skriva "närvarande" är ett sätt att hedra. Precis som de även gör med Gösta Hallberg-Cuula, en svensk nazist som dog i finska fortsättningskriget.

Svårt separera snoppar från hakkors

Mörkertalet kan vara stort när det gäller den nazistiska organisationens propaganda. Trafikkontorets siffror gäller bara de anmälningar som inkommit direkt till dem via app, hemsida och telefon. Anmälningar direkt till SL och Trafikverket har stadens klotterenhet ingen koll på.

Även deras egna siffror är svåra att bena ut då det under akuta ärenden ryms propaganda både från höger och vänster, såväl som rent kränkande klotter.

Ann-Charlotte Österberg på enheten talar klarspråk:

– Det går inte att automatiskt särskilja snoppar från hakkors, utan det måste göras manuellt genom att varje ärende granskas. Men vi arbetar på ett sätt så att det ska bli lättare att söka på och få fram statistik på, säger Ann-Charlotte Österberg.

Polisen: Ingen ökning

På polisens hatbrottsgrupp säger Daniel Godman att de inte håller koll på den här sortens aktiviteter och propaganda.

– Vi arbetar bara med konkreta till polisen inkomna anmälningar. Vi har inte sett något ökat anmälningsflöde gällande den här organisationen eller representanter för dem angående Förintelsens minnesdag, berättar han.