Här byggs kvarteret Almandinen. Foto: Maria Broberg

Sprängsten från bygget i Bollmorabacken

I maj togs det första spadtaget för de nya kvarteren i Bollmorabacken. Under sommaren har närboende hört av sig till Mitt i om att det har kommit sprängsten utanför arbetsområdet.

  • Publicerad 06:15, 6 sep 2021

Sydväst om Tyresö centrum, mellan Bollmoravägen och Granitvägen, kommer drygt 400 bostäder att byggas av tre olika aktörer. Det som ska bli kvarteret Almandinen byggstartades i maj.

Fastighetsutvecklaren SPG samarbetar med byggherren NCC.

Sprängsten utanför arbetsområdet

En man som bor granne med bygget och vill vara anonym har kontaktat Mitt i och och berättat att sprängsten från bygget nådde balkong och fönster i somras.

Enligt byggherren orsakade det kraftiga skyfallet den 29 juli ett antal stenar, varav en stor och några mindre föll från arbetsplatsen på Granitvägen. Stenarna föll mot TYBO:s fastighet på Granitvägen.

Byggstart för Kvarteret Almandinen

"Ingen person kom till skada, men vi ser allvarligt på det inträffade och har vidtagit flera åtgärder för att säkerställa att det inte ska ske igen", skriver Linda Carlsson, projektledare SPG, i ett mejl till Mitt i.

Tar hänsyn till grannarna

Amelie Winberg på NCC skriver i ett mejl till Mitt i att de har kontinuerlig dialog med de som bor i området.

"Med hänsyn till kringboende har vi valt att vidta åtgärder, vi har exempelvis anpassat sprängningsarbetet genom att minska på laddningen vid varje sprängning" skriver Amelie Winberg.

Mannen som bor granne med bygget skriver i sitt mejl att även om sprängningarna nyligen har upphört så upphör oväsendet från maskinerna först sent på kvällarna.

"Jag har full förståelse för att Tyresö växer, men jag tycker att det borde visas större hänsyn till närboende. Det blir säkert bra när det är klart", skriver han.

Bostäder vid Bollmorabacken

Sydväst om Tyresö centrum, mellan Bollmoravägen och Granitvägen, kommer drygt 400 bostäder att byggas av tre olika aktörer. Tyresö kommun är ansvarig för infrastrukturen.

I kvarteret Almandinen som har byggstartat ska fastighetsutvecklaren SPG bygga fyra lamellhus med totalt 145 bostadsrätter på 1-4 rum och kök. Bygget utförs av NCC och beräknas pågå till december 2022. I kvarteret Granaten ska SPG i nästa etapp bygga fyra punkthus, med totalt 80 bostadsrätter på 1-4 rum och kök.

På Granitvägens västra del ska Centria bygga tre punkthus som blir sex till åtta våningar höga.

I nordväst längs Bollmoravägen ska Filadelfiakyrkan riva befintlig kyrka och uppföra ett nytt allktivitetshus/kyrkobyggnad. Kyrkohuset kommer att ha tre våningar med lägenhet ovanpå de andra två våningarna. Filadelfiakyrkan ska även bygga ett kvarter med cirka 155 bostäder öster om kyrkobyggnaden, en länga med flerbostadshus i fem till sex våningar mot Bollmoravägen och tre stadsvillor i två våningar mot Granitvägen.

Källa: Tyresö kommun

Visa merVisa mindre