Sprängningsolyckor ökar i stressad byggbransch

Sprängolyckor likt den som inträffade i Grimsta igår har blivit vanligare i takt med högt uppdrivet byggtempo och krav på att det ska gå fort vid byggena, inte minst i ett Stockholm som växer så det knakar. – Ofta står andra arbetare på kö och väntar på att få ta vid efter bergsprängarna. De leder till ökad stress, säger Patrik Jansson, vd på Bergsprängningsentreprenörernas förening.

  • Publicerad 08:47, 1 nov 2018

Utredning pågår kring vad som orsakade onsdagens olycka i Grimsta i Vällingby, då flera lägenheter förstördes av stenmaterial som med våldsam kraft slungades iväg vid en sprängning.

Det var vid markarbeten inför en bostadsbygge som olyckan inträffade. De första uppgifterna tyder på att en eller flera sprängmattor öppnat sig eller flugit iväg och att sprängsten därför kunnat fara iväg mot fastigheten i närheten av byggplatsen.

Dessbättre skadades inga personer men den materiella förödelsen blev stor.

Polisens avspärrningar utanför den drabbade lägenhetsbyggnaden på Grimstavägen. Foto: Daniel Diaz.

Ökning av sprängolyckor

För fyra år sedan inträffade en liknande olycka i Vällingby, då ett sprängningsarbete gick fel och ett antal stenar flög i väg och träffade ett flerfamiljshus.

Och antalet incidenter ökar, enligt Patrik Jansson, vd på Bergsprängningsentreprenörernas förening.

– Jag skulle nog säga att det blivit något fler sprängolyckor på senare år. Ingen lavinartad ökning, men illa nog ändå, säger han till Mitt i.

Mitt i:s nyhet från december 2014 när en liknande olycka skedde i Vällingby. Redan då var sprängningsolyckorna på uppgång.

Ökad stress

Enligt honom har de flesta sprängare i Sverige rätt utbildning och dessutom lång erfarenhet. Ändå sker alltför många olyckor. Ökad stress kan vara en orsak.

– En del säger att det har blivit mycket stressigare på arbetsplatserna för bergsprängarna. De är oftast på plats bland de första, och då står andra på kö och väntar på att få ta vid med sina arbetsuppgifter, som att gjuta plattor eller annat.

”Snabba puckar”

Patrik Jansson arbetade tidigare som polis med bland annat tillståndsgivning för sprängning. Och han förvånades ofta över att ansökningarna kom in så sent.

– Jobben ligger ute på anbud och när det blir klart vilket företag som får jobbet blir det ganska snabba puckar.

Han betonar att han inte har någon kännedom om vad som orsakade olyckan i Grimsta.

– Det skulle kunna bero på att sprängaren inte har täckt tillräckligt, alltså inte lagt på tillräckligt med gummimattor i förhållande till mängden berg man skulle spränga. Det kan också bero på sprickbildningar i berget som gör att gas styrs i oväntad riktning vid sprängning. Men det måste utredningen få visa.

Bygget och markarbetet där sprängningen genomfördes. Foto: Daniel Diaz.