Polisen ser ytterst allvarligt på den senaste tidens hänsynslösa sprängningar. Foto: Mitt i/Collage

Sprängningarna riktas mot närstående – utvecklingen oroar polisen

Bangers och handgranater har byts ut mot hemmagjorda bomber – som kan innebära livsfara. Mycket tyder på att sprängningarna riktas mot de kriminellas närstående.

  • Publicerad 11:55, 6 nov 2019

Artikeln är uppdaterad. Det har inte skett 39 faktiska sprängningar i polisregion Stockholm. Nästan hälften av dessa är försök eller förberedelser till sprängning. 

Fram till slutet av oktober i år går anmälningarna om antalet sprängningar i Stockholms län att räkna till 39. I siffran räknas även försök och förberedelse till sprängning med. Det har alltså inte skett en detonation 39 gånger.

Senast det exploderade i länet sprängdes en frisörsalong i Traneberg. Som tur var kom ingen till skada.

– Jag förstår att det är många som upplever en oro av det som sker och att känslan av att uppgörelser mellan de kriminella gängen kommer allt närmre. Men risken att själv bli skadad är liten, säger rikspolischefen Anders Thornberg under en pressträff på onsdagen.

37 sprängningar i Stockholm – bara i år

Gärningsmännen är springpojkar

På nationell nivå ser polisen en skrämmande utveckling då antalet sprängningar hittills i år, 187,  är fler än under hela förra året, 152. I Stockholm har årets sprängningar ännu inte passerat fjolårets statistik – men det är nära. Under hela fjolåret kom det in 42 anmälningar om sprängning eller försök och förberedelse till sprängning i länet.

– Personer som tidigare deltog i skjutningar, deltar nu i sprängningar. Gärningsmännen är unga, lättkränkta och impulsiva män som i många fall styrs av en dold person med ekonomisk drivkraft. De är springpojkar, säger underrättelseenhetens chef Linda Staaf under samma pressträff.

Fakta

Så agerar du om du hittar ett misstänkt föremål

  • Rör inte det misstänkta föremålet.
  • Ring polisen och stanna kvar på platsen tills dess att en första patrullen kommit fram.
  • Om du har möjlighet – se till att andra inte kommer i närheten av föremålet.
  • Om du befinner dig på en publik plats – ta kontakt med en väktare eller ordningsvakt.
Källa: Marie Borg, chef Nationella bombskyddet

Hemgjorda bomber istället för bangers

Bland de kriminella gängen, som i huvudsak ligger bakom sprängningarna, är syftet sällan att döda utan handlar oftare om att utöva makt eller ta ut hämnd mot ett annat gäng. Eftersom att hämnd besvaras med mer hämnd ser polisen hur bangers och handgranater nu bytts ut mot hemmagjorda bomber, så kallade termosbomber, som kan innebära livsfara.

– Under de senaste två åren har vi sett att gärningspersonerna riktar våldet mot närstående istället för den personen man vill komma åt. Detta för att personen håller sig undan eller att det är mer effektivt att utsätta närstående för sprängningar, säger Linda Staaf.

I Solna sprängdes ett helt gatukök i luften i augusti tidigare i år.

Inte tillräckligt vassa

Den senaste tidens utveckling med allt fler allvarliga sprängningar har satt polisen på pottkanten. Det grova våldet och sprängningarna är en högst prioriterad fråga för polisen och man omfördelar resurserna man har för att klara behovet oavsett vart i landet en explosion inträffar.

Trots det är polisen inte tillräckligt vassa när det kommer till tekniska undersökningar av platser där det sprängts eller när det kommer till att utreda varifrån sprängladdningen kommer för att se ett samband mellan olika gärningsmän i landet menar Noa-chefen Mats Löfving. Förhoppningen är att ett starkare samarbete med bland annat Försvarsmakten, internationell polis och andra samhällsaktörer ska underlätta för polisen.

– Vi är både jobbiga och besvärliga för de kriminella personerna. Många väljer därför att fly utomlands. Med ett närmre samarbete med internationell polis kan vi komma åt dem ändå, säger Mats Löfving under presskonferensen.


Explosionerna i Stockholm den senaste tiden:

Explosion på frisörsalong i Traneberg

Under natten till den 24 oktober exploderade det i en frisörsalong i Tranberg. Flera rutor krossades men ingen kom till skada.

Explosion på frisörsalong i Traneberg

 

Lidingöbo vaknade av en smäll – föremål kastades in i lägenhet

Strax innan 3-tiden under natten till den 23 oktober kastades ett föremål in i en lägenhet på Lidingö. Ingen person skadades.

Lidingöbo vaknade av en smäll – föremål kastades in i lägenhet

 

Explosion vid hembygdsgården i Vaxholm – flera rutor krossades

Vid 01-tiden under natten till den 17 oktober inträffade en kraftig explosion vid hembygdsgården i Vaxholm. Ingen skadades.

Explosion vid hembygdsgården i Vaxholm – flera rutor krossades

 

Explosion vid fastighet på Södermalm – boende larmade polis

Bara någon timme efter explosionen i Vaxholm exploderade det vid en fastighet på Nytorgsgatan på Södermalm. Ingen skadades. Samma natt exploderade det också i Södertälje.

Explosion vid fastighet på Södermalm – boende larmade polis

 

Kraftig explosion i trapphus i Abrahamsberg

Under natten till den 12 oktober exploderade det i ett trapphus i Abrahamsberg. Ingen skadades. Senare visade det sig att det finns starka kopplingar mellan explosionen i Abrahamsberg och Södermalm.

Kraftig explosion i trapphus i Abrahamsberg

 

Gatukök i Solna sprängdes – nationella bombskyddet stöttade

Under natten till den 23 augusti sprängdes ett gatukök i Solna i luften. Ingen person kom till skada.

Gatukök i Solna sprängdes – nationella bombskyddet stöttade