Sprängningarna fortsätter att oroa

Sprängningarna för Förbifart Stockholm fortsätter, men Anders Almér och hans grannar upplever att de inte fått tillräcklig information om vad som gäller. På Trafikverket vet man inte riktigt varför de inte fått informationen men har i dagarna skickat ut en ny broschyr.

  • Publicerad 06:00, 1 jun 2018

I mars i år berättade Mitt i om Anders Almér och hans oro för sitt hus i och med sprängningarna för Förbifart Stockholm. Anders upplevde att informationen var väldigt bristfällig, coh att varken Trafikverket eller kommunen tog oron på allvar.

Sedan dess har sprängningarna fortsatt, och alldeles nyligen fick han hem ett informationsblad i brevlådan från Trafikverekt om att de nu ska börja spränga även på lördagar.

– Jag tycker att de borde kontakta oss och sätta upp ett möte så vi kan få ställa frågor och de kan förklara. Så länge man inte får information så är man ju bekymrad. Det kanske finns experter som kan lugna oss, säger Anders.

Många oroliga grannar

För en tid sedan gick Anders och en granne runt i området och delade ut en enkät i brevlådan. Nu har svaren kommit tillbaka och det är 50 stycken grannar som hört av sig och sagt att de gärna är med i jakten på information.

– Det är flera av dessa som redan har fått skador på sina hus, säger Anders.

Anders har kontaktat kommunen igen och berättat om läget, men är inte nöjd med responsen.

– De sa att vi ska ta egna bilder på våra hus så att vi sen, om skador inträffar, kan bevisa att de inte fanns där tidigare.

Men problemet är ju att det redan uppstått skador för vissa, menar Anders.

Redan när Mitt i pratade med Anders i mars ville han få till en besiktning av husen i området så att det går lätt att få hjälp om skador skulle uppstå, men så blev det inte.

Anledningen till att det inte blev någon besiktning beror på femtio meter. De bor helt enkelt 50 meter längre bort än vad som behövs för att det ska bli en besiktning utförd av Trafikverket.

”De ska inte behöva vara oroliga”

På trafikverket säger man att det ska ha gått ut ett nytt informationshäfte om arbetet i dagarna. De boende i området kring kastanjevägen borde ha fått information tidigare, men möjligen kan det ha blivit fel i utskicken. Patrik Hamberg är delprojektledare för Förbifart Stockholm.

 – Har vi inte nått fram så har vi inte nått fram. Nu hoppas vi att det nya utskicket kommer fram som det ska, säger han.

Vad säger du om oron att inte bli trodd, eftersom det inte gjorts någon besiktning innan arbetet drog igång?

– Även om man skulle vara utanför besiktningsgränsen får man väldigt gärna höra av sig till det vi kallar kundärenden om man är orolig för sin fastighet. Vad gäller bevisfrågan har vi ett större problem än dem. Har någon fått en skada är det upp till oss att bevisa att det inte kommer från vårt arbete. Jag tycker inte att de borde behöva känna oro, säger Patrik Hamberg.

Vad säger du om att ni inte varit där och informerat, som de boende i området gärna sett att ni gjort?

– Vi ställer gärna upp om de bjuder in oss, det är en bra möjlighet även för oss att få berätta och att få lyssna in vad folk har för problem. Vi är ett stort byggprojekt och vi hörs, det är vi medvetna om.

Fakta

Är du också orolig?

Är du orolig över hur sprängningarna påverkar eller kommer att påverka dig så kan du höra av dig till Trafikverket.

Mail: kundarenden.forbifartstockholm@trafikverekt.se

Telefon: 010-123 04 00

 

Källa: Trafikverket
Visa merVisa mindre