Stockholm vatten och avfall (Svoa) spränger just nu under Hammarbybacken och explosionsarbetet är planerat att pågå till sommaren 2022.

– Nu har vi kommit längre in och spränger på flera fronter i berget, vilket gör att det hörs mer och längre bort i Hammarbyhöjden och Björkhagen, säger Susanne Forsberg, kommunikatör på Stockholm Vatten och Avfall.

Detta har pågått sedan i september 2019 och syftet är att skapa utrymme för att bygga ut reningsverket i Sicklaanläggningen. På så vis ska man kunna ta hand om avloppsvattnet från Bromma.

Klagomål över skakningar

Bolaget har informerat regelbundet via bland annat tryckbrev och sociala medier till de närmast boende, men räknade inte med att oljuden skulle låta två kilometer bort. Enligt Susanne Forsberg har det inkommit ett 15-tal klagomål från lokalbor i Hammarbyhöjden/Björkhagen under de sex senaste månaderna. Det har främst handlat om störningar i form av borrljud och sena sprängningar.

– Vi förstår att folk tycker det är jobbigt att vi spränger mellan 07.00-22.00, men arbetet går i en cykel hela tiden där entreprenören måste vara effektiv.

Därutöver har bolaget fått in runt fem undrande mejl om vad det är som låter från boende längre bort. Det tittas nu på en lösning för att nå ut med information till de hushållen.

Det tittas nu på en lösning för att nå ut med information till de hushållen.

Sprängningar på annat håll

I samma veva håller Region Stockholm på att spränga ut arbetstunnlar vid bland annat Hammarby fabriksväg, Sickla och Sundstabacken vid Gullmarsplan. Anledningen är att tunnelbanestationer ska byggas.

– Det kan låta upp till fyra kilometer från arbetsplatsen, säger Emma Sahlman, pressansvarig på förvaltning för utbyggd tunnelbana, Region Stockholm.

"Vissa kanske oroar sig"

Emma Sahlman känner inte till att det ska ha inkommit klagomål, men menar att boende i Bagarmossen kan ha hört mullren.

– Det är inte omöjligt att det når stadsdelen, men vi har inte hört att det ska ha påverkat någon där negativt. Vissa kanske hör och oroar sig över att det är farligt - men det är det inte.

Sprängningarna i detta arbete beräknas pågå till 2022.