Bild på förödelsen efter sprängningen. Foto: Läsarbild Privat

Sprängning gick fel – stenar flög genom fönster

Ett stort område är avspärrat på Grimstagatan i Vällingby. En sprängning på ett närliggande bygge ska ha gått fel och förstört stora delar av ett närliggande bostadshus. En av de boende väcktes i sömnen av smällen och nästa stund var rummet fyllt med glassplitter.

  • Publicerad 07:10, 1 nov 2018

På platsen pågår sprängningar inför ett kommande bostadsbygge.

Men under onsdagseftermiddagen gick något fel och ett befintligt bostadshus precis bredvid bygget ska ha träffats av flygande stenar.

Larmet inkom strax efter klockan 14 och enligt Aftonbladet är det sex lägenheter som ska ha drabbats. Polisen har spärrat av området omkring bygget och det drabbade bostadshuset.

Bild på det drabbade bostadshuset. I förgrunden syns bygget. Foto: Daniel Diaz.

Låg och sov när det smällde

Mitt i har träffat två kvinnor som befann sig i byggnaden när sprängningen gick av.

Den ena av dem låg och sov i sin lägenhet på andra våningen när hon plötsligt väcktes av en stor smäll. Sekunden senare krossades fönstren och hon han precis täcka sig själv med täcket för att inte få glassplitter på sig.

– Jag trodde att det var ett attentat, säger hon.

Hon är drygt en timme efter händelsen fortfarande i chock och gråter.

Jag trodde att det var ett attentat

Boende om smällen

Den andra kvinnan stod i vardagsrummet på tredje våningen. Hon kände att huset skakade till och i nästa stund var lägenheten fylld med glassplitter från krossade fönster.

Flera fönster är inblåsta och balkonger har tryckts in. Foto: Privat.

Flera gånger klagat på bygget

Bygget intill är ett bostadsbygge som genomförs av Erlandssons bygg. Enligt initiala uppgifter från några av de boende var det en sprängmatta som hamnat fel som orsakade incidenten.

Men det har inte kunnat bekräftas. Varken från polis eller Erlandssons bygg.

En tredje boende – Sara – har flera gånger tidigare hört av sig till Erlandsson och klagat över att sprängningarna gjort att hela huset skakat.

Senaste gången hon ringde var tidigare den här veckan.

– Jag har känt att det bara är en tidsfråga innan något går allvarligt fel, säger hon.

”Ser ut som ett bombnedslag”

Mitt i:s utsända beskriver lägenhetshuset och området runt omkring som ett enda bombnedslag. En stor mängd människor har samlats runt platsen och många är oroliga.

Initialt finns inga uppgifter om personskador, men ambulanspersonal har varit på platsen för att prata med de chockade.

Enligt räddningspersonalen finns ingen risk för ras eftersom de skadade delarna inte har någon bärande funktion.

Byggarbetare och polis på plats i och utanför byggnaden. Foto: Daniel Diaz.

Drabbade erbjuds hotell

Enligt Jonas Elamson, kommunikatör på hyresvärden Svenska bostäder, har tre av de totalt 48 lägenheterna i huset förstörts. Eftersom polisen spärrat av byggnaden är det oklart om fler lägenheter drabbats.

Företaget har personal på plats för att ta hand om och hjälpa hyresgästerna.

– De boende som inte kan återvända till sina lägenheter ikväll kommer att erbjudas boende på hotell. Det ordnas av deras försäkringsbolag. Under torsdagen påbörjar vi arbetet med att hitta lösningar för de evakuerade på längre sikt, säger Jonas Elamson.

Sprängningen som gick snett var en del av markarbeten inför bygget av Svenska Bostäders projekt Silvret, som ska ge 113 nya lägenheter med planerad inflyttning hösten 2020.