Elin Benn tror på medaljchans för Sverige i JVM i ishockey i Budapest. Foto: Chris Anderson

Spralliga Elin driver landslaget framåt

Stora och starka Elin Benn är urkraften i Sveriges U18-landslag i ishockey. Hon kallas för pådrivare och peppar lagkamraterna i såväl med- som motgång. Nu ska 17-åringen från Krigslida spela för medalj i VM i Budapest.

  • Publicerad 14:51, 10 mar 2014

Trots att Elin Benn bara är 17 år är hon något av en veteran. Hon började spela som 6-åring i ett pojklag i Västerhaninge IF.

– Brorsan spelade i laget och jag ville bli bättre än honom.

Som 14-åring debuterade Elin i Riksserien (damernas högsta serie) i Segeltorp. Hon har också hunnit med ett år med Leksand i Riksserien, och nu är hon tillbaka i Segeltorp.

Snart är det dags för Elin att packa resväskan och åka till Budapest. Där arrangeras junior-VM den 23–30 mars. Sverige har Ungern, USA och Ryssland i sin grupp.

– Vi har ett jättebra lag och satsar på medalj. Men USA och Kanada är stora favoriter.

Sverige inleder mot värdlandet.

– Vi slog Ungern i sudden i VM i fjol då vi tog brons. De har nog snäppat upp sig sedan dess. Men vi ska tänka på vårt eget spel, skjuta, gå på retur, och titta på spelarna i stället för pucken.

Centern Elin Benn är ingen teknisk finlirare. Men hon mäter 178 centimeter och väger 80 kilo, och spelar mycket på kraft och har ett tungt skott. Elin tycker det är synd att man inte får tackla ordentligt i damhockey. Det är bara tillåtet om man tacklar en motståndare som är i samma färdriktning.

– Åtminstone tycker jag att riksserien borde ha samma tacklingsregler som i herrhockey. Det skulle kunna vara ett sätt att locka mer publik till matcherna.

Elin brinner för att damhockeyn ska uppmärksammas mer.

– Det är svårt att säga vad som behöver göras. Men de som tycker det är tråkigt att se damhockey borde förstå passionen som vi spelare har. Vi går upp fem, sex på morgonen för att hinna med både jobb eller skola och träning. Själv tränar jag två pass om dagen, ofta på egen hand.

Juniorlandslagets huvudcoach Henrik Cedergren ser Elin Benn som en viktig kugge i lagbygget.

– Elin är otroligt sprallig och glad och är fantastisk för lagets bästa.

Förutom att vara en pådrivare på träningar och under matcher brukar Elin bjuda på show i omklädningsrummet.

– Ja, jag brukar sjunga och dansa. Musiken ska vara på högsta volym och upptempo. Linda Bengtzing är min och hela lagets favorit. Det var synd att hon inte gick vidare till final i melodifestivalen i år.

De närmaste åren ska Elin Benn satsa på att ta en plats i Damkronorna.

– Det är en dröm att få spela OS.

Hon ser också mycket fram emot att hennes klubblag Segeltorp sannolikt går ihop med Djurgården.

– Om allt går som planerat blir det så. Jag bara älskar Djurgården och har sagt att jag vill spela där oavsett vilken division laget ligger i.

Fakta

VM-spelare som sjunger och dansar

Namn: Elin Benn.

Ålder: 17 år.

Bor: Radhus i Krigslida med mamma Marika, pappa Lars och storebror Richard.

Aktuell: Center och assisterande kapten i det svenska U18-landslaget som ska spela JVM i ishockey i Budapest med start den 23 mars.

Klubb: Spelar med Segeltorp i riksserien.

Pluggar: Andra året på barn- och fritidsprogrammet på Fredrika Bremergymnasiet.

Gillar: Att dansa och sjunga.

Visa merVisa mindre