Gemenskap. Deltagarna Yusra, Dalila och Aminah säger att de fått stor glädje och nya genom Språkbruket. Foto: Emma Löf Hagström

Språkbruket populärt under pandemin

Språkbruket startades efter att populära Livstycket lades ner. Nu har verksamheten funnits ett tag, och under pandemin har den varit ovärderlig berättar deltagarna – som både lärt sig bättre svenska och fått nya vänner.

  • Publicerad 19:03, 10 sep 2021

När design– och kunskapscentret Livstycket i Tensta lades ner 2019 skapades i stället Språkbruket: En ideell förening med tidigare medarbetare och volontärer som ville fortsätta bedriva språkutbildning med textilinriktning i Järvaområdet.

I slutet av 2020 drog verksamheten igång på riktigt, och i somras träffades en grupp kvinnor tillsammans med ledare två gånger i veckan i Pilparken i Tensta, för att umgås, prata, lära sig språket bättre och samtidigt vara kreativa med textil och mönster.

– Det har varit väldigt bra. Jag har ingen sysselsättning annars, och eftersom man inte kunnat ta sig så långt under pandemin och blivit isolerad så har det varit perfekt att kunna lära sig bättre svenska, få nya vänner och komma ut lite, säger en deltagare, och fortsätter:

– Jag vet faktiskt inte vad jag hade gjort annars. Varit hemma, städat kanske.

Gympa. Kvinnorna tar en paus i undervisningen för att röra på sig och få ny energi. Foto: Susanne Nyberg Sander

Eget mönster

Tillsammans har gruppen utvecklat ett eget mönster som föreställer knappar i olika färger och former, och som broderas på bland annat kuddfodral och trycks upp på brickor.

– De representerar mycket mer än vad man tror, och de flesta har en personlig koppling till mönstret. En deltagare sa att det symboliserade "att knäppa knapparna om sina bekymmer och gå ut igen, ta ett djupt andetag och gå vidare till aktiviteter, till gemenskap". Man fortsätter kämpa, helt enkelt, säger Susanne Nyberg Sander, en av grundarna av verksamheten.

Ska känna sig delaktiga

Under mötena brukar gruppen förutom att brodera mönster och umgås bland annat läsa "8 sidor", nyheter på lätt svenska, och diskutera vad de läst och vad orden betyder.

– Jag brukar välja ut några ord som vi lär oss att uttala, stava och använda i meningar, säger Lotta Damstedt, pedagogiskt ansvarig.

Tanken är att kvinnorna, som de flesta står långt ifrån arbetsmarknaden, ska få möjlighet att känna sig delaktiga i det svenska samhället och trygga i kontakten med omgivningen. Målet är att de slutligen ska kunna arbeta eller studera för att få en egen försörjning.

– Det märks att behovet är enormt. Intresset har varit väldigt stort och det fortsätter öka, säger Susanne Nyberg Sander, och säger att de därför eftersöker fler volontärer som kan vara med och hjälpa till.

Gruppen håller för närvarande till i Rinkeby Folkets hus. 

– Alla krafter behövs. Jag kan garantera att det kommer vara givande, både för kvinnorna och för den som arbetar, säger hon.

Studerar. Läraren Lotta går igenom veckans nyheter från "8 sidor", lättlästa nyheter på svenska. Foto: Susanne Nyberg Sander

Språkbruket

Vill du delta under träffarna eller samarbeta med föreningen kan du mejla info@sprakbruket.org

Gruppen ses just nu på torsdagar 10.00-12.30 i Rinkeby Folkets hus

Målgruppen är kvinnor över 18 år med svenska som andraspråk

Visa merVisa mindre