Tio starka idrottsprofiler är i final i Mitt i:s Idrottshjälte. Foto: Mitt i

Sportsvepet: Tio idrottshjältar finalklara

Brommagymnasterna tog 6 miljoner ur klubbkassan för att rädda gym, Ursviks motionsspår bland de bästa i Sverige och tio finalister klara i Mitt i:s Idrottshjälte. Här är Sportsvepet med åtta höjdpunkter från veckan i Stockholms sportvärld.

  • Publicerad 14:26, 16 jun 2017

1. 6 miljoner ur klubbkassan för att rädda gym

Brommagymnasternas svaga ekonomi bidrar till att föreningen vill sparka två av tre anställda tränare i artistisk gymnastik. I veckan har Mitt i Sporten avslöjat hur föreningen tagit 6 miljoner i klubbkassan för att rädda gymmet Bromma Träningscenter. Nu ska gymmet säljas.

– Värdet för gymnasterna att ha gymmet motsvarar inte kostnaden, säger ordföranden Lena Tollerz Törn.

2. Ursvik bland Sveriges bästa motionsspår

De bilade 1 774 mil och sprang 237 mil i alla Sveriges 290 kommuner för att hitta Sveriges bästa motionsspår. Nu presenterar Philip Persson och Oskar Jensen sin lista. På fjärde plats, bäst i Stockholms län, hamnade spåren i Ursvik.

3. Frejs succétränare till AIK

Nebojša Novaković får lämna sitt jobb som assisterande tränare till Rikard Norling i AIK Fotboll. Ersättare blir IK Frejs succétränare Bartosz Grzelak som med små medel har etablerat Täbyklubben i Superettan.

4. Hörnqvist avgjorde Stanley Cup

Karriären började i lilla Gillbo IF. Nu har 30-årige Rotebrokillen Patric Hörnqvist vunnit Stanley Cup för andra året i rad.

5. Järva MK tvingas bort från sin bana

Stockholms största motorcrossklubb Järva MK tvingas bort från sin bana, som ligger i ett naturreservat på Järvafältet, vid årsskiftet. Klubben är aningen otippat en motor för biologisk mångfald – både rödlistade fjärilar och den hotade jättesalamandern stortrivs på banan – men miljöargument har inte vunnit politikernas gehör.

6. Victor, 15 – en av tio utvalda i Sverige

Större gemenskap och mer glädje fick 15-årige Djursholmskillen Victor Wikström att välja bort vanlig fotboll för amerikansk. Nu har han, som en av tio utvalda i Sverige, fått plats på riksidrottsgymnasiet i Uppsala.

7. Nicklas tar STCC på Solvalla före studenten

Nicklas Oscarsson firade nyss studenten – att köra STCC på Solvalla på lördag blir ännu större. Bland konkurrenterna finns bland andra Peter ”Poker” Wallenberg – styrelseproffset som jobbade för mycket och startade ett racingteam för att uppfylla sin dröm – och Essingebon Fredrik Blomstedt som siktar på en pallplats. På plats är även fordonsläraren som gör sitt första år som teamchef i STCC och längtar efter tävlingen på Solvalla.

8. Tio finalister – en blir Mitt i:s Idrottshjälte

Närmare 120 idrottsprofiler har nominerats av er läsare till Mitt i:s tävling Idrottshjälte. Roliga, gripande och fantastiska historier. Nu har vi vaskat fram tio finalister. Vinnaren presenteras den 20 juni.

Följ, gilla och tagga oss

Följ gärna @mittisporten i sociala medier: Debattera på Facebookse videor på Instagram och läs de senaste nyheterna på Twitter Dela din lokala sport genom att tagga #mittisporten