Derbyt i Solna på söndag är årets stora match i Fotbollssverige. Foto: Mostphotos

Sportsvepet: Superderby mellan två lag på guldjakt

Alla tiders publikrekord för allsvensk fotboll i Stockholm kan ryka på Friends Arena på söndag och då AIK tar emot Hammarby – seriefinal och derby i ett. Men Sportsvepet med veckans sportiga höjdpunkter bjuder även på sagan om det fula fölet och på golf för blinda.

  • Publicerad 08:45, 22 sep 2018

1. Publikrekord från 1959 kan raderas ut på söndag

Serieledande AIK mot jagande tvåan Hammarby. Hetare än så kan en match knappast bli, och derbyt är absolut utsålt. Därmed är publikrekordet för allsvensk fotboll – 48 894 åskådare år 1959 – rejält hotat på Friends Arena på söndag.


2. Grönvit KO-seger i veckans första derby

Eriksdalshallen var mer än fullsatt i onsdags då Hammarby tog emot AIK för klubbarnas första möte någonsin i högsta serien. Majoriteten av de 1 943 åskådare fick jubla då Bajen relativt enkelt kunde ta hem segern.


3. Vad säger ni nu då? undrar elegante ponnyn Sven

När Eastwoods U Idefix föddes tyckte stallfolket att fölet var så fult att han borde kallas Sven. Men i dag har Sven vuxit upp till en elegant ponny som tillsammans med ryttaren Emilia Selander Lundin kan ta medalj i SM i fälttävlan.


4. S-politiker från Danderyd tog VM-medaljer i Spanien

Är man toppnamn för Socialdemokraterna i urblåa Danderyd så är man van att kämpa i motvind. Efter valet åkte Jenny Åkervall till veteran-VM i Málaga – och där blev det succé.


5. Professionalisering fick pytteklubb att börja växa

För 15 år sedan var Karlbergs BK en slumrande kvartersklubb med en handfull lag i spridda skurar, och som de flesta breddklubbar tappade man ofta unga spelare till storklubbarna. I dag har KB nästan 1 000 spelare i åldern 5–19 år. Receptet var att anställa folk i stället för att lita bara till ideella krafter. Nu tar man nästa steg och tillsätter externa tränare i alla lag från 12 år och uppåt. Effekten är att det har blivit markant dyrare att spela i klubben.


6. 19-åring från Tyresö kör för guld i England

I helgen kan Linus Lundqvist säkra segern i det brittiska Formel 3-mästerskapet. Det 19-åriga racingässet från Tyresö toppar tabellen överlägset.


7. Vad har du för handikapp? Blind!

Att Martin Forstner är blind är inget som stoppar honom från att spela golf. På Sollentuna GK får synskadade golfare motivationen till att idrotta tillbaka.


8. ”Det är inte så stor skillnad förutom att de är killar”

I Enebybergs IF spelar tjejer och killar födda -07 tillsammans. Det ovanliga samarbetet skapar gemenskap och suddar ut fördomar.


9. Gratis gjorde susen – fler springer Kistaloppet i år

Nära 3 000 springer Kistaloppet på lördagen. Nytt för i år är att arrangören Löparakademin har slopat avgiften för att få fler att komma igång och motionera.


Följ, gilla och tagga oss

Följ gärna @mittisporten i sociala medier: Debattera på Facebookse videor på Instagram och läs de senaste nyheterna på Twitter Dela din lokala sport genom att tagga #mittisporten