Spökhuset på Enskedefältet redo för Halloween

Vem behöver åka till Gröna Lund när skräckens näste finns i Enskede – helt gratis. Här möts du av en liksäck, zombiefilm, obehagliga ljud och andra hemskheter. – I barnens skola är vårt hus känt som spökhuset, säger Fredric Gatu.

  • Publicerad 14:00, 31 okt 2018

Det börjar skymma över Enskedefältet och molnen hänger tunga och hotfulla över huset på Nylandsgatan. I en portal av gamla grenar och spindelnät hänger dödskallar. Då och då spelas obehgaliga ljud upp.

I gräsmattan står några vitmålade kors och gravljus, en skräckinjagande häxa hänger i en ståltråd och ur springorna i en trädtrall sträcker sig händer genom dimmor av rök.

– I barnens skola är vårt hus känt som spökhuset. Första året var det några i Walters klass som gick förbi fem gånger, fram och tillbaka, men de vågade inte knacka på, säger Fredric Gatu.

Han har spökat ut huset de senaste tre, fyra åren. Varje år tillkommer nya saker. Barnen Wera och Walter hjälper gärna till. Men Fredrics fru är mindre förtjust i spökerierna.

– Hon är rädd för människor i masker. Det är bra terapi för henne, säger Fredric Gatu och skrattar.

Wera och Fredric Gatu lägger i ordning skelettdelarna. Många i Weras skola vill komma och titta på huset. ”De tycker nog att det är coolt”, säger hon. Foto: Anna Z Ek

Gömde sig i grävd grop

Under ett par veckor i oktober är det många som gör sig vägarna förbi spökhuset.

– Jag har alltid tyckt om det amerikanska sättet att pynta, jag gillar när man går all in. Ungarna älskar det. En del kanske undrar vad jag är för någon, men jag bjuder på det. Jag gör det för att det ska vara roligt.

Första året grävde Fredric en grop i trädgården, som en lucka i gräsmattan som han gömde sig i för att hoppa upp och skrämma äldre barn och ungdomar som gick förbi. I år ligger en dödskalle och skelettdelar på platsen.

– Det blev för jobbigt att gräva en grop och dessutom blev gräsmattan förstörd.

Det krävs mod för att gå förbi Halloweenhuset på Enskedefältet när mörkret faller. Foto: Anna Z Ek

Gör det mesta själv

Men nya läskigheter har tagit plats i år. Intill ytterdörren står en ”liksäck” och i en fönsterruta projiceras en film med ett skelett som rör sig.

– Jag gör det mesta själv. Portalen har jag gjort av gamla grenar jag hittade i skogen. Korsen har jag gjort av gammalt spillvirke och färg. Det går att återanvända det mesta och bygga själv, det blir mycket roligare då, säger Fredric Gatu.

Fredrics egengjorda zombie-pit. Kedjor och ett lås ska på också. Röken från rökmaskinen skapar stämning. Foto: Anna Z Ek

En hel del vågar ändå knacka på under Halloween för att ställa den obligatoriska frågan om bus eller godis.

– Förra året var jag Mr White i Breaking bad. Jag öppnade i förkläde och hade precis ”kokat meth”. Det ska ju vara kul för de vuxna också. I år har jag en idé som jag är nöjd med, jag tror att det blir kul, säger han och ler lurigt.

Vi lovar att inte avslöja årets utstyrsel, men kan säga att det blir något utöver det vanliga.

Halloween är den 31 oktober, men utsmyckningen får vara kvar till lördagen efter. Foto: Anna Z Ek