Spökexperter, finns dom?

Det du ser är på riktigt. Vålnaden som sveper runt i Gamla Stans gränder med sin lykta är en tvättäkta spökexpert. Följ med guiden Mike the Poet på stans läskigaste promenader!

  • Publicerad 16:15, 4 jul 2015

Stans spökexpert

Sedan 1997 anordnar skådespelaren och historiekännaren Mikael ”Mike the Poet” Andersson spökvandringar i stan. Det hela började lite av en slump. Några vänner bad honom ta hand om deras långväga kunder i några timmar, eftersom han ju kan så mycket om stan. Mike gav dem en spöktur, och en affärsidé var väckt.

– Spöken väcker folks intresse på ett annat sätt än att bara berätta om historia, säger han.

Ett skådespel

Spökhistorierna Mike berättar under turerna sträcker sig från 800-talet till modern tid. Inspirationen har han fått från gamla sägner och böcker om Stockholm, men även genom att folk berättat om sina egna spökupplevelser. Historierna spelar han sedan upp under vandringarna, antingen själv eller med hjälp av andra skådespelare.

Bästa spökstadsdelen?

Gamla Stan är den bästa stadsdelen – förstås – men Bromma är också bra eftersom den är så gammal. Trots sin vana med stans spökiga gränder känner sig Mikael ändå lite rädd ibland.

– Ja, ju mer man vet om spökena desto läskigare blir det. Man vet ju aldrig, de kanske inte vill att jag berättar om dem! säger han.

Nästan alla spöken är snälla

1710 härjade pesten i Stockholm, och den tiden är Mikes bästa spökperiod.Det finns två typer av spöken; vålnader och bullerspöken. De förstnämnda är de vanligaste, och de spökar runt för att de har något ouppklarat här på jorden. De andra spökar runt för att de själva tycker att det är roligt. Men de flesta spöken är snälla, det försäkrar Mike.

Men tror du på spöken själv?

–  Ja, definitivt, men jag har inte sett något själv. Men ibland kan man känna det som att man är iakttagen. Jag minns en gång när det kom in en tjock dimma rakt mot mig i en gränd, och jag tänkte bara ”det här är inte sant”. Jag bestämde mig för att ta mig därifrån, berättar Mike.

”Mike the Poet”?

– När jag pluggade var vi fyra Mikael i klassen, så jag fick heta ”Mike” eftersom jag hade bott utomlands en del. Sedan sysslar jag med poesi också.

Häng på!

I sommar bjuder Mike the Poet på exklusiva spökvandringar här
på stockholmdirekt.se. Första skräckpromenaden kommer om en vecka.