För snart 80 år sedan, i slutet av andra världskriget, pågick enligt författaren Gellert Hardi-Kovacs en hemlig militär operation i ett bostadsområde på Kvarnbacksvägen i Riksby. En operation som kunde ha slutat med förskräckelse.

Enligt Gellert Hardi-Kovacs förvarades flera ton vapen och sprängmedel i husens källarutrymmen.

– De här husen kunde ha sprängts, säger han.

Grävt i arkiv

Historikern Gellert Hardi-Kovacs har grävt i svenska, amerikanska och brittiska krigsarkiv inför sin bok om den svenska underrättelsetjänstens så kallade C-byrå.

C-byrån arbetade i en ”gråzon”, enligt Gellert Hardi-Kovacs. Regeringen kände till den men hände något oförutsett förväntades regeringen frånsäga sig all kännedom om byrån.

– De var diversearbetare inom kontraspionaget, säger Hardi-Kovacs.

Bland annat inledde C-byrån ett samarbete med USA, som var i behov av vapendepåer i Sverige, för att förse norska motståndsrörelsen med vapen.

I största hemlighet flögs vapen och sprängämnen till Bromma flygplats nattetid för vidare transport till hyreshusområdet i Riksby, för tillfällig förvaring i husens källarutrymmen.

– Amerikanska ambassaden hyrde källarlokaler, säger Hardi-Kovacs.

Svenska spioner

På plats på Bromma flygplats och i Riksby fanns svenska spioner från C-byrån, ifall någon nyfiken granne skulle se vad som hände och behövde lugnas ned, så att ingen fick för sig att det var fientliga spioner som förvarade vapen i källarna.

– Man var rädd för att det skulle ske explosioner, framför allt att det skulle bli panik bland de boende, säger Hardi-Kovacs.

Enligt honom skedde inga missöden.

– Det gick förvånansvärt bra.

Verksamheten pågick från hösten 1944 till sommaren 1945.

Den totala mängden vapen och ammunition som hamnade i källarutrymmena i Riksby hade, enligt Gellert Hardi-Kovacs, räckt till att beväpna en division på 10 000 man.

Fredrik Eriksson, docent i militärhistoria, bekräftar att vapen flögs in till Bromma av amerikanska flygvapnet, för utdelning till norska motståndsrörelsen.

"Vapnen lagrades i Bromma och även på Lidingö", skriver Fredrik Eriksson, i ett mejl till Mitt i.

Om vapen och ammunition också förvarades i källare i hyreshus i Riksby, har Fredrik Eriksson ingen kunskap om, men skriver att det är "mycket sannolikt att så är fallet."

Gellert Hardi-Kovacs hoppas att hans bok ska bli läst.

– Det är en viktig del av Sveriges samtidshistoria som varit ganska okänd fram till nu.