Spinnmal ligger bakom spöklika träd på Kungsholmen

En läsare hörde nyligen av sig till redaktionen och undrade varför träden vid Kungsholmens strandpromenad ser sjuka ut. Mitt i Kungsholmen tog reda på varför.

  • Publicerad 13:27, 12 jul 2016

”Vid Kungsholmens strandpromenad finns många träd som ser sjuka ut. Många som promenerar där stannar och tittar” skrev en läsare som också var orolig att de kan vara en fara för allergiker.

Mitt i Kungsholmen tog hjälp av Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, som tog reda på varför träden ser ut som de gör.

– Det ser ut som häggspinnmal. Den är känd för att den kan kaläta häggar och skapa inspunna träd, säger Didrik Vanhoenacker när han får se bilder på träden.

I det här fallet rör det sig dock om pilträd som blivit angripna.

– I bland när det blir mycket häggspinnmal så klättrar de över till andra träd också. Det finns också en ovanlig art som heter pilspinnmal, men utan att ha kikat närmare på fjärilarna är det svårt att säga om det är den. Men en fjärilslarv är det garanterat och med största sannolikhet någon sorts spinnmal, säger Didrik Vanhoenacker.

Kommer träden att repa sig?

– Träden repar sig nästan alltid från omfattande kalätningar. Det är fascinerande vilken kapacitet de har från att kunna hantera sådant här. Händer det flera år i rad kan det såklart vara droppen, men det är förvånansvärt sällan som träden dör.

Och allergiker behöver inte oroa sig, menar Didrik Vanhoenacker.

– Nej, det skulle jag inte säga. Visst finns det insekter man kan få klåda av. Talgprocessionspinnare gör sådana där bon i tallar på Gotland till exempel och de larverna är stora och håriga och håren kan ge allergiska eksem. Men de finns inte i Stockholmstrakten.