En 28-årig man boende i Bålsta döms till villkorlig dom för misshandel. Den 17 juni 2017 spelade Bålstabon en fotbollsmatch på Ansgarsvallen i Sigtuna. Domaren gav Bålstabon rött kort. Bålstabon tilldelade då fotbollsdomaren flera slag mot ansiktet och huvudet varvid smärta, blodvite och rodnad uppkom.

Var arg

Eftersom det var en fotbollsmatch finns givetvis vittnen till händelsen. Vittnena har lämnat tydliga och logiska berättelser under ed. Enligt tingsrätten saknas anledning att ifrågasätta vittnenas uppgifter, vilka bedöms såväl trovärdiga som tillförlitliga.

Bålstabon har uppgett att han var arg och kände sig orättvist behandlad och hotad från alla håll. Han har erkänt att han puttade domaren men förnekat att han utdelat något slag.

Inte tillåtet

Ett angrepp mot en idrottsdomare, vars roll bland annat syftar till att se till att spelets regler följs, anses, enligt tingsrätten, vara en gärning som bör ses allvarligt på.

Att som fotbollsspelare slå en fotbollsdomare är givetvis inte tillåtet enligt reglerna och kan inte heller anses vara socialt accepterat.

Genom vad som framkommit om att Bålstabon var arg, att slagen kom som en reaktion på att han fick rött kort och att slagen var hårda, anses det styrkt att han agerade med uppsåt. Bålstabon döms därför för misshandel.

Påföljden blir villkorlig dom. Tingsträtten har då bland annat tagit hänsyn till att Bålstabon förlorat sitt jobb på grund av händelsen.