Norrskenet sett över Lidingö. Foto: Läsarbild Kim Sandberg

Spektakulärt norrsken fångades över Lidingö

Det grönskimrande himlafenomenet dansade över Lidingöhimlen i söndags kväll. Fotograf Kim Sandberg fångade det hela på bild.

  • Publicerad 13:53, 8 okt 2018

Som ett grönt svepande draperi dansade ett norrsken över stora delar av norra Stockholm i söndags kväll.

…plötsligt tog det fart och norrskenet dansade över himlen

Kim Sandberg

Över Lidingö fångades fenomenet av fotograf Kim Sandberg som gav sig ut på norrskensjakt och fotograferade från Ropstens båtklubb över vattnet mot Lidingö.

– Först var det bara en ”norrskensbåge” över norra himlavalvet. Men sen plötsligt tog det fart och norrskenet dansade över himlen. Magiskt och fantastiskt att få se så starkt norrsken med blotta ögat i Stockholm, eftersom Stockholmstrakten är så upplyst, säger hon

Bilderna har hon lagt ut på sin facebooksida där hon bland annat visar sina stockholmsfotografier.

Fakta

Vad är norrsken

I närheten av jordens poler kan man ibland skåda ett grönt, blått eller rött sken på himlen som ser ut som draperier, bågar eller strålar. Dessa polarsken bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus).

Det finns både norrsken och sydsken, även kallade Aurora borealis respektive Aurora australis, eller gemensamt polarsken. Det är ljusfenomen som är vanligast i jordens polarområden.

Polarsken är ofta gulgröna till färgen men de kan också vara helt röda eller skifta i rödviolett i underkanten. Med blotta ögat kan man endast se dem på natten, för att observera fenomenet i dagsljus krävs särskilda instrument.

Norrsken kan ibland synas i södra Sverige, men bäst chanser att se norrsken är under vinterhalvåret i Norrland. Polarskenen är ljussvaga fenomen och de syns därför inte under dagen eller sommartid när det är ljusa nätter. Givetvis krävs det att himlen är någorlunda molnfri.

Källa: SMHI
Visa merVisa mindre