Stockholm är som en "schweizerost" under marken. Hus riskerar att rasa och därför används nu en specialborr för att rädda byggnader runt om i stan. Foto: Claudio Britos

Specialborrarna räddar Stockholm från att rasa

De beskriver Stockholm som en "schweizerost" under marken. Hus riskerar att rasa och därför används nu en specialborr för att rädda byggnader runt om i stan.

  • Publicerad 11:28, 15 jun 2020

Det här är gambling på hög nivå

Det låter nästan som en svensk version av filmen Armageddon. Svante Berglund, Skandinavienchef på borrföretaget Drillcon, har rest från Bergslagen till Stockholm med en dyr diamantborr.

Uppdraget: Rädda huvudstaden från att rasa samman.

– Vi ska inte spränga någon asteroid, bara rädda hus från att ramla, säger Svante som inte tycks vara speciellt bekväm med att liknas vid en svensk Bruce Willis.

Vibrerar ingenting

Specialborren som används är livsnödvändig för att stabilisera hus i Stockholm utan att skada känslig miljö. Tekniken kallas ”skärande borrning” och har funnits i 20-30 år. Det är både dyrare och mer tidskrävande än vanlig hammarborrning. Men resultatet blir något helt annat. Borrningen vibrerar ingenting, vilket gör att känslig miljö inte tar skada av borrandet.

– I normala fall borrar vi i gruvor och letar malm. Men nu blir det mer och mer jobb i Stockholm. Vi tar oss ner i schweizerosten och stadgar upp husen igen, säger Svante Berglund.

Brandhärjade huset räddas. Byggnaden i hörnet av Biblioteksgatan /Jakobsbergsgatan var nära att totalförstöras i en brand 2017. Nu står det klart att hela fasaden kan räddas. Foto: Claudio Britos

Vanligtvis arbetar Drillcon med gruvor – nu ska de rädda Stockholms gamla hus. Foto: Claudio Britos

Fasaden kommer räddas

När vi träffar Svante, hans kollegor och deras superborr befinner de sig i korsningen Jakobsbergsgatan/Biblioteksgatan. De arbetar med att rädda 1800-talsfastigheten som går under namnet ”Vildmannen 7”. En kraftig brand bröt ut på adressen hösten 2017 och det var länge osäkert om det kulturminnesmärkta huset skulle gå att rädda. Men tack vare den speciella borrtekniken är det nu möjligt.

–  Det här huset hade inte gått att rädda med en vanlig borrning. Fasaden hade rasat direkt, säger Svante Berglund.

Hela huset rivs invändigt

Det som görs är att nya fundament, fastsatta 17 meter ner i marken, stabiliserar fasaden runt hela huset. Därefter ska allt, precis allt, innanför rivas innan marknivån sänks två meter för att möjliggöra ett källarplan. Innan huset byggs upp invändigt kommer fasaden stå kvar som ett tomt skal.

–  Det här är gambling på hög nivå, men det fungerar. Hela fasaden sviktar just nu, säger Janarvid Pettersson, som borrar ett av de sista hålen tillsammans med kollegan Jonny Skagerstam.

Schweizerost

Anledningen till att marken under oss beskrivs som en schweizerost är att Stockholm till stora delar är byggd på träpålar. Men när tunnelbanan byggdes sänktes grundvattennivån, det blev håligheter i marken och många av pålarna fick kontakt med luft, började ruttna och kunde inte längre bära husen.

Men det är också mycket annat än pålar som gömmer sig i marken.

–  Det är så mycket som döljer sig under ytan man inte vill veta om. Det händer att vi får upp lite annorlunda saker, bland annat ko-huvuden och knappar från uniformer. Vi är nere och borrar i vad som slängdes på 1600-talet, säger Svante Berglund.

Andra specialborrningar i Stockholm

Katarinahissen: Inför ombyggnationen av Slussen användes Svantes diamantborr för att göra 60 meter djupa hål ner under hissen för att hitta friskt berg att förankra byggnaden i. Det var enda chansen att rädda Katarinahissen från att rasa.

Östermalmshallen: I samband med renoveringen borrades djupa hål runt fastigheten, utan vibrationer, för att förankra och stadga upp byggnaden som annars riskerade att rasa.

Gamla Stan: I genomsnitt görs det arbeten på ett hus vartannat år i Gamla stan, för att förhindra att husen rasar.
 

Visa merVisa mindre

Superborren

✓ Hela borrmaskinen går loss på cirka 3 miljoner kronor.

✓ Borrarna pendlar i pris, beroende på dimension. Den som används nu kostar cirka 15 000 kronor.

✓ Borren är byggd i Nora. Borrkronan är gjord av diamanter.

✓ Till skillnad mot hammarborren skär borren ner i marken, utan att vibrera, samtidigt som vatten tillförs.

Visa merVisa mindre