TOMT. Huset i korsningen Fleminggatan/Wargentinsgatan har stått mer eller mindre tomt i flera år vilket har fått många boende på Kungsholmen att undra. Foto: Maja Brand

SPECIAL: Ödehuset mitt på Kungsholmen – en olöst gåta

Hur kan ett flervåningshus stå tomt i flera år på ett av stans bästa lägen? Här är berättelsen om mångmiljonköp, anklagelser om svartbygge, hot om miljonvite, långa rättsprocesser mot staden. Och ett öde hus.

  • Publicerad 10:00, 8 okt 2016

– Jag undrar varför fastighetsägaren inte gör något av huset, vad han har för plan? Jag har frågat, men inte fått något svar.

Lennart Nylund är sedan fyra år granne med fastigheten Skörden 1 i korsningen Fleminggatan/Wargentinsgatan och från hans balkong syns husets baksida och innergård. Han säger att han vid enstaka tillfällen sett hantverkare i huset. I övrigt inga livstecken. Tidigare i år gjorde han en anmälan till staden eftersom det var fullt av gammalt byggskräp på innergården. Det rensades bort efter anmälan. Men frågorna består både hos honom och de andra grannarna.

– Hur kan en till synes fin fastighet stå tom mitt i Stockholm när det är så stor bostadsbrist?

Lennart och grannarna är inte ensamma om att undra. Genom åren har många läsare hört av sig och undrat detsamma om fastigheten. Historien börjar för flera år sedan.

Undrande. ”Hur kan en till synes fin fastighet stå tom mitt i Stockholm när det är så stor bostadsbrist?” undrar grannen Lennart Nylund som ser fastigheten och innergården från sin balkong. Foto: Maja Brand

Vi hoppar tillbaka i tiden till 2005 då nuvarande ägaren köper fastigheten av Skandia för 64 miljoner kronor och kort därefter ansöker om att få göra om huset till bostäder. Det avvisas då stadsbyggnadskontoret inte har fått alla ritningar som de efterfrågar.

2008 drar huset åt sig uppmärksamhet och blir omskrivet i media. Staden får en anonym anmälan om att det pågår en stor ombyggnad i fastigheten som tjänstemännen menar saknar bygglov. De inspekterar på plats och stoppar bygget. Stadsbyggnadsnämnden beslutar senare om en tilläggsavgift på nästan 900 000 kronor och hot om 2,5 miljoner kronor i vite för att bland annat stoppa fortsatta arbeten innan ett godkänt bygglov finns på plats.

I en intervju i Dagens Nyheter säger den då ansvarige juristen på stadsbyggnadskontoret att det ”principiellt inte finns något som hindrar bostäder i byggnaden” men att det saknas stöd för den senaste ansökan om lägenhetshotell. En tvist inleds.

Hyresgäster. I porten finns fortfarande namnen på tidigare hyresgäster kvar. Foto: Maja Brand

Vid portarna in till fastigheten sitter fortfarande skyltar och namn över ett fåtal tidigare hyresgäster kvar. Hansson, Grönvall och Alnemark advokatbyrå, då Lagerling & Hansson advokatbyrå, satt i en av lokalerna mellan 2004-2010. Enligt delägaren Johan Hansson var fastigheten snudd på tom redan när de flyttade in.

– Jag tror att HSB hade lokaler för sin verksamhet där tidigare men sen behövdes de inte och huset tömdes. Efter det lyckades inte den gamla fastighetsägaren hyra ut så huset såldes efter något år, säger han.

Hur var det när ni hyrde kontor där?

– Det var inga problem. Men det var i stort sett bara vi där under våra sex år. När den nya ägaren tog över började de renovera och en vägg sattes upp i porten så att vi bara kom in till vår lokal och inte skulle drabbas av byggdamm. Jag har aldrig varit uppe i huset, säger Johan Hansson.

Igenbommat. Inne i en av trappuppgångarna ekar det tomt. Foto: Maja Brand

Samma år som hustvisten beskrivs i DN söker fastighetsägaren flera olika bygglov, bland annat för bostäder och kontorshotell/hotell. Inget blir av.

Kampen mot staden fortsätter och efter ett drygt års rättsprocess får fastighetsägaren rätt när Länsstyrelsen upphäver stadsbyggnadsnämndens beslut om vite och staden drar senare tillbaka kraven på tilläggsavgiften från Förvaltningsrätten. Men trots att husägaren får rätt verkar ingen renovering återupptas.

Sedan dess har inga bygglovsansökningar lämnats in.

Enda registreringarna berör två klagomålsärenden som lämnats utan åtgärd då fastighetsägaren antingen har svarat staden eller åtgärdat problemet.

Foto: Maja Brand

Foto: Maja Brand

Och huset står faktiskt inte helt tomt. Thairestaurangen Kacha Dining öppnade för 2,5 år sedan och är i dag den enda hyresgästen. Ägaren Kjell Gunnarsson är väl medveten om det ödsliga läget.

– Hela tiden undrar folk varför kåken står tom. Men det är inte min kåk så jag kan bara gissa och spekulera. Det har varit hantverkare här då och då och snickrat under vår tid här, men det är väl en del att fixa och underhålla, säger han.

– Jag kollade också upp det här innan vi flyttade in och tyckte det var märkligt med ett tomt hus, men det har inte varit några konstigheter. Om jag skulle äga huset skulle jag vara nöjd, det är svårt att tänka sig en bättre affär än att ha det tomt, värdestegringen på Kungsholmen har ju varit helt bisarr.

När vi pratar med folk på gatan utanför restaurangen är en del ovetande om att huset är mer eller mindre tomt. Men många har funderat över huset när de passerat, berättar de, och så gott som alla som vi pratat med, både på plats och i telefon, tycker att det är egendomligt i en tid av bostadsbrist.

Kvar. Thairestaurangen Kacha Dining är den enda hyresgästen idag. Foto: Maja Brand

Så hur blev det så här? Genom åren har Vårt Kungsholmen flera gånger försökt få svar från fastighetsägaren Magnus Danielson och bett om en intervju på plats.

Han äger elva fastigheter, bland annat ett mitt på Götgatsbacken. Där blev hans planer omskrivna för ett par år sedan då han ansökte om att få riva fastigheten eftersom han, enligt en intervju i vår systertidning Södermalmsnytt, inte fick ”göra något vettigt med byggnaden” och var missnöjd med hur staden agerade. Ansökan avvisades.

Men kring Skörden 1 har det varit tyst de senaste åren. Precis innan sommaren hade vi en intervju om husets framtid inbokad. Men den ställdes in kort inpå.

Nu söker vi på nytt svar på gåtan om ödehuset och ringer upp. Men inte heller nu vill Magnus Danielson tala om vilka framtidsplaner han har för fastigheten.

– Jag tänker inte svara på det. Jag har lovat att du ska få informationen först, men när det är rätt tid för mig, säger han.

Hur kommer det sig att huset står tomt?

– Jag vill inte gå in på det i detalj, vi tar det sen.

Förstår du att många undrar?

– Det beror väl på vilken relation man har till hur man driver fastigheter.

Många som vi har pratat med tycker att det är synd att ett helt hus står tomt mitt under den stora bostadskrisen. Kan du förstå det?

– Nja, det är ett kontorshus. Vill man ändra till bostad måste man söka bygglov för att ändra användningen.

Vill du göra det?

– Jag har inte fattat beslut i den frågan. Som det är nu står fastigheten med kontorsverksamhet.

Kan du förstå att många blir mer fundersamma genom att du är så hemlighetsfull kring fastigheten?

– En del kanske vill tala om allt för omvärlden men jag är inte sådan. Jag försöker skapa grejer istället. Men som entreprenör tycker jag att det går åt alldeles för mycket tid att få rätt hos alla myndigheter istället för att göra produktivt arbete, säger Magnus Danielsson som tillägger att stadsbyggnadskontoret kontaktat honom efter de upphävda vitesbesluten och bett om ursäkt.

Har de tidigare rättsprocesserna påverkat planerna för fastigheten?

– Jag kan konstatera att jag har ett antal fastigheter och jag tror att de har fattat felaktiga beslut i alla mina fastigheter någon gång. Det tycker jag är märkligt. Det är ofta personligt.

När tror du att du kommer presentera framtidsplanerna för Skörden 1?

– Jag har ingen exakt tidplan att ange, det får anstå till framtiden.

Kan du säga om det handlar om veckor, månader eller år till du har landat i vad du ska göra med fastigheten?

– Nej det vill jag inte göra. 

Inga besked. Vad som ska hända med Skörden 1 återstår att se. Foto: Maja Brand

Enda kravet: vårdat skick

Enligt staden får en fastighet stå tom hur länge som helst, bara den hålls i vårdat skick. Vad som är vårdat eller ovårdat skick bedöms från fall till fall. Vid en anmälan på en fastighet gör staden en platsbesiktning och sedan en bedömning om de ska gå vidare eller inte.

Nästa steg är att de skickar ett brev till fastighetsägaren där de ber denne förklara varför fastigheten ser ut som den gör. Utifrån svaret görs en ny bedömning om de går vidare eller inte.

Om de inte får svar, gör de ett nytt platsbesök och kan efter det begära rättelse på det som man vill ha åtgärdat. Rättelsen kan vara kopplad till ett vite, om inte de begärda åtgärderna utförs inom en viss tidsram. Utförs åtgärderna inte kan vite utdömas.

Men enligt Katarina Haglund, chef för enheten som gör tillsyn vid stadsbyggnadskontoret går det sällan så långt, de flesta fastighetsägare gör åtgärderna när de påpekar brister.

De brister, byggskräpet, som påtalades vid den senaste anmälan om vanvårdad fastighet kring Skörden 1 togs också bort och ärendet avskrevs. Vid deras kontroll av fastigheten såg de inga skäl att gå vidare med något ytterligare ärende kring fastigheten, enligt Katarina Haglund.

Visa merVisa mindre

Fastigheten

I överklagan till Länsstyrelsen 2008 anger fastighetsägaren att byggnaden uppfördes ursprungligen som ett bostadshus som innehöll 40 lägenheter.

Enligt samma uppgifter har hela huset däremot används som kontor sedan 1950- 1960-talet av den dåvarande ägaren HSB.