"När jag tittar tillbaka på mitt liv vill jag ångra så lite som möjligt. Jag kände för att sjunga – jag sjöng. Jag kände för att dansa – jag dansade. Livet är för kort för att vara grinig", säger Hector Riveros. Foto: Mikael Andersson

Spärrvakten som vill sprida glädje

Hector Riveros vet hur man underhåller trötta tunnelbaneresenärer. På morgnarna strålar hans humör och musik upp vid tunnelbanespärrarna i Västerort.

  • Publicerad 14:07, 22 maj 2020

Ibland blir det lite dans. Jag gör det som känns rätt för stunden.

"Jag ser alla människor som om de vore mina barn. Den kärleken kanske syns utåt. Kommer någon och är orolig så försöker jag på den korta tiden jag har att vända den negativa tanken till en positiv tanke.

Ibland står jag här och sjunger och spelar musik. Det är 70-talsmusik, romantisk musik, lite svenskt, lite engelskt och lite spanskt. Ibland är det Enrique Iglesias, ibland är det klassiskt. Jag har ingen favoritmusik. Allt förutom hårdrock eller musik med negativa vibrationer. Det ska vara positiva frekvenser.

Jag har laddat ner en app som spelar upp allt i 432 hertz istället för den vanliga, lite högre frekvens som används nu. Jag filtrerar musiken, så kroppen blir mer i balans. Förr i tiden spelades all musik in i 432 hertz som är kroppens naturliga frekvens, men inte längre.

Ibland blir det lite dans. Jag gör det som känns rätt för stunden. Det är dystra tider, folk går och är ledsna och oroliga och jag vill få dem på andra tankar. Det är alldeles gratis att vara trevlig. Jag får mycket kärlek tillbaka ifrån folk. Många brukar vinka och hälsa dagligen.

Älskar med jobbet

Den bästa belöningen är när någon kommer orolig till kuren och behöver svar på något, och går härifrån glad och med rätt information. Det kan gälla frågor om en biljett eller existentiella frågor. Det här jobbet är så bra, det ger mig så många möjligheter att hjälpa någon på några sekunder.

Hector Riveros bjuder på ett leende, och kanske även sång och dans, till förbipasserande. Foto: Mikael Andersson

"Det är så roligt att komma på morgonen och starta dagen med så mycket glädje", säger en del. Det är många som känner igen mig. Man blir smått bekant med folk. 70-80 procent är samma personer. Till slut börjar de känna igen "apan i buren".

Jag bygger mitt immunförsvar med glädje. När jag tittar tillbaka på mitt liv vill jag ångra så lite som möjligt. Jag kände för att sjunga – jag sjöng. Jag kände för att dansa – jag dansade. Livet är för kort för att vara grinig.

Man värderar livet annorlunda, kanske efter alla hemska minnen av vad jag såg som barn i Chile efter statskuppen. Det var inte sånt ett barn borde se. Så nu vill jag bidra till att folk gör det som de vill göra idag, inte imorgon. Imorgon kan det vara för sent."

Hector Riveros

Ålder: 56

Bor: Vällingby

Gör: Sitter i tunnelbanespärren i Hässelby gård, Vällingby och Johannelund

Familj: Gift med Ruth sedan 37 år tillbaka. Barnen Sebastian, 34, Gabriel, 33

Intressen: Gillar att forska om livet. "Jag har läst om livet sedan jag var fem år gammal. Om varför folk agerar som de gör när vi är intelligenta varelser?"

Hans familj flyttade till Sverige när han var 14 år, efter statskuppen i Chile.

Visa merVisa mindre