Nya Karolinska väntas göra ett underskott på 1,6 miljarder i år och nu sparar man på stort och smått. Foto: Mostphotos

Sparkravet på Karolinskas anställda: färre bullar och växelsamtal

De ekonomiska problemen för Karolinska universitetssjukhuset är värre än man tidigare trott. Nu uppmanas personalen att spara – bland annat genom att köpa mindre fikabröd och blommor, och att sluta ringa internt genom sjukhusväxeln.

  • Publicerad 12:14, 21 sep 2019

Jämfört med vårens prognoser har sjukhusets beräknade underskott i år växt med ytterligare 400 miljoner, till 1,6 miljarder kronor. Det skriver Dagens Nyheter, som har intervjuat sjukhusdirektören Björn Zoëga.

– Vi går på allt nu och sätter hårda regler för vilda inköp, för att slippa säga upp personal. Vi drar ner på mackor, möten och tårtor, säger han till tidningen.

550 har varslats

I våras varslade sjukhuset 550 anställda, men förhandlingar om tjänsterna pågår fortfarande och åtgärden har ännu inte fått någon effekt på ekonomin. Ett arbete pågår också för att flytta ifrån lokaler i Gamla Karolinska och därmed minska hyreskostnaderna.

Men det räcker inte. I ett möte med sjukhuset chefer nyligen gjorde Björn Zoëga klart att det krävs fortsatta besparingar.

Nu blir det anställningsstopp på Karolinska

Dyrare ringa via växeln

Och det gäller uppenbarligen stort som smått.

Sjukhusdirektören har i ett brev till de anställda uppmanat till besparingar genom att låta bli att ringa internt via sjukhusväxeln, eftersom det kostar extra enligt avtalet med entreprenören som sköter telefonin. Om man ringer direkt är det däremot gratis. 1,7 miljoner kronor skulle sjukhuset kunna spara på det.

Färre chefer ska räta upp Karolinska – enheter slås ihop

”Tar tid från vården”

Ingen bra idé, tycker Läkarföreningens ordförande på Karolinska, Yvonne Dellmark:

– Man ringer växeln av en anledning! Om de anställda ska ägna tid åt att leta telefonnummer, så kommer det att ta tid från vården, säger hon till DN.

Karolinska universitetssjukhuset har cirka 15 600 anställda och omsätter 18 miljarder kronor.

Fjolårets underskott landade på 870 miljoner kronor.