Trumpetsektionen av MästerBlåsarna på Kulturskolan i Vällingby släpper oss. Foto: Anders Göransson

Sparkrav hotar barnens konserter

För att spara pengar och klara budgeten har Kulturskolan i Vällingby infört stopp för att hyra externa konsertlokaler. Nu riskerar höstens och julens konserter att inte bli av – men eleverna fortsätter enträget att repetera sina stycken.

  • Publicerad 14:48, 11 okt 2018

Det svänger bra när 18 elever mellan 11 och 15 år i orkestern BlåsMästarna släpper loss sina saxofoner, tromboner, trumpeter, klarinetter, horn och andra bleckblåsinstrument i replokalen i Kulturskolans lokaler i Vällingby Centrum.

”When the Saints Go Marching In”, ”See You Later Alligator” och andra klassiker rivs av i snabbt tempo. En och annan stämma hamnar fel, någon ton är aningen falsk, men en sak är alldeles ren och oförfalskad: spelglädjen.

– Det är ett härligt gäng, säger bleckblåslärare Håkan Jonson.

Men något lägger sordin på stämningen. Nyligen har lärarna på Kulturskolan i västerort, med elever från Hässelby-Vällingby, Spånga och Bromma, fått veta att man behöver se över kostnaderna för att klara budgeten.

Det innebär bland annat ett stopp för att hyra externa konsertlokaler. Nu finns risk att de konserter eleverna övar till – och som verkligen får dem att växa – inte blir av.

Vera Tjäder och Therese Stenberg, bägge 13 år, tycker att det vore trist om konserterna inte blir av. Foto: Anders Göransson

– Det är jättetråkigt. Har man lärt sig en bra låt vill man ju visa upp det. Och man blir ju så glad av att stå på scen, särskilt om det går bra, säger 13-åriga Vera Tjäder, som spelar saxofon i orkestern.

Jämnåriga kompisen Therese Stenberg, trombon, håller med:

– Om man ska ha konsert så har man något att sikta på när man övar.

Kulturskolans chef Jelena Veljkovic konstaterar att hon har en budget att utgå ifrån, och man behöver se över kostnader kontinuerligt för att hålla den.

– Vi har en hel del egna lokaler, inte minst i västerort. För mig är det en självklarhet att vi använder dem för vår verksamhet. Vi vill inte lägga ut extra hyreskostnader om det inte är nödvändigt.

Men några egna lokaler som är lämpliga för ändamålet finns inte, enligt de lärare som Mitt i talat med. De existerande replokalerna rymmer helt enkelt inte både stor orkester och publik.

Musiklärarnas främsta oro just nu gäller orkestrarnas julkonserter.

– Som det ser ut nu kan de inte bli av, säger Håkan Jonson.

BlåsMästarna på Kulturskolan i Vällingby, ledda av Håkan Jonson bakom pianot. Nästa lördag spelar de i Spånga Folkan. Foto: Anders Göransson

 

Däremot har man trots allt bestämt sig för att genomföra en sedan länge planerad konsert på Spånga Folkan Musikcafe lördagen den 20 oktober klockan 10-13. Den kommer man att finansiera genom att baka fikabröd och sälja i samband med konserten.

– De är snälla på Spånga Folkan och vi har fått ett kompispris för lokalhyran. Men vi måste ju betala, så vi hoppas att många kommer på konsertren, och att de köper våra bullar. Går det bra kanske vi har råd med konsert i vår också!