Det blir dyrt för Danderyd att göra sig av med kommundirektör Åsa Heribertson. Foto: Åsa Sommarström/Mostphotos

Sparkas efter ekonomikaoset – får 1,6 miljoner i fallskärm

Danderyds högsta chef får sparken efter ekonomikaoset i kommunen. Trots det ansträngda ekonomiska läget får hon miljonbelopp i fallskärm.

  • Publicerad 15:42, 5 nov 2019

Under måndagen kom ett pressmeddelande från Danderyds kommun där det framgick att kommundirektören, Åsa Heribertson, lämnade sin post.

Detta var en direkt åtgärd efter den av den externa granskningen av kommunens ekonomi som visar på allvarliga brister.

I en kommentar till detta skriver kommunstyrelsens ordförande, Hanna Bocander, att det var hon som hade tagit beslutet att Heribertson fick gå.

– Det är alltid tråkigt när en sån situation uppstår och sedan det stod klart hur ekonomin såg ut har jag jobbat stenhårt med detta, säger Åsa Heribertson till Mitt i.

Ekonomin i kris – nu slutar Danderyds högsta chef

Miljonbelopp i fallskärm

Nu kan Mitt i avslöja att Åsa Heribertson får en fallskärm på strax över 1,6 miljoner kronor. Det handlar om totalt 13 månadslöner för Heribertson som tjänade 124 200 kronor i månaden. De första sex månaderna täcker kommundirektörens uppsägningstid och utöver det får hon sju månader i avgångsvederlag, alltså 869 400 kronor.

Kostnaden för kommunen är däremot ännu större då både tjänstepension och sociala avgifter läggs på ovanstående belopp. Något som flera personer i sociala medier reagerade på efter den första nyheten om att Åsa Heribertson lämnar gick ut.

Detta mitt under den brinnande ekonomikrisen. Men fallskärmen är inget som Åsa Heribertson vill kommentera.

Däremot vill hon förmedla att hon har trivts bra med att arbeta i kommunen och har haft bra kontakt med både medarbetare och politiker.

– Jag har jobbat här i sex intensiva år och känner att jag har åstadkommit mycket när det gäller utveckling inom organisationen och kompentenshöjning bland annat.

Det är en nära kontakt med medborgarna i en liten kommun vilket är en fördel

Åsa Heribertson

Åsa Heribertson tycker också att det har varit roligt att arbeta i en liten kommun.

– Jag känner att det finns ett enormt engagemang bland alla och det har varit oerhört roligt att jobba här. Det är en nära kontakt med medborgarna i en liten kommun vilket är en fördel.

Vad ska du göra nu?

– Det vet jag inte än. Jag kommer nog att börja fundera på det snart men jag är inte där ännu.

”Arne” lämnar Friberga med sorg: ”Jag ville verkligen vara kvar”