Städningen i t-banan fick mycket väl godkänt i senaste mätningen. Foto: Mostphotos

Sparkade städarna i t-banan hade toppresultat

Företaget Solreneriet har sagt upp städningen i t-banan – men får MVG i senaste städmätningen.

  • Publicerad 17:11, 17 okt 2018

SL låter mäta städningen i kollektivtrafiken varje kvartal. Årets första mätning av tunnelbanetågen var riktigt dålig. 20 procent av de mätta vagnarna var underkända.

Större delen av den slarviga städningen hade utförts i Vällingbydepån, något som det företag som utför mätningarna tror kan bero på personalomsättning just där.

Nästa mätning, för kvartal 2, var det godkänt överallt. Bara ett nedslag har rapporterats, en vagn som hade smutsiga väggar, vid kontrollen i Nybodadepån.

Prickfri städning

Vid övriga depåer blev det inte en endaste prick, och resultatet ligger långt över det snitt som SL kräver: max 14 nedslag på de 125 enheter som kontrollerats den här gången.

”Förmodligen en reaktion på den senaste misslyckade mätningen” skriver mätföretaget i en kommentar i sin rapport till SL.

Men vad hjälper det. Företaget Solreneriet, som sköter städningen på uppdrag av tågföretaget MTR, har sagt upp avtalet. De har uppgett att det myckna klottersanerandet gjort det svårt att klara uppdraget med den ersättning som förhandlades fram för flera år sedan.

130 städare riskerar därmed att förlora sina jobb.

Sex månader har MTR på sig att hitta en lösning. Mycket talar för att det blir MTR själva som tar över städningen och klottersaneringen, precis som de gjort med pendeltågen, sedan SL inte varit nöjda med städresultaten där.

Enligt ett pressmeddelande har företaget inlett samtal med de fackförbund som berörs. De hoppas nu att MTR tar över städpersonalen. Och MTR:s VD är positiv:

– Vi har varit nöjda med den städning av tunnelbanans tåg som Solreneriets medarbetare har levererat till oss och resenärerna, säger Johan Oscarsson i pressmeddelandet.

Städningen mäts fyra gånger om året, och det är ungefär en tiondel av vagnarna i tunnelbaneflottan som mäts varje gång. Kontroller görs av inventarier, golv, väggar och tak när vagnarna har städats innan de går ut i trafik.

Även stationer mäts

Sedan tidigare utför MTR städning av t-banestationerna i egen regi, och även här mäts resultatet.

20 stationer har kontrollerats denna gång, på vissa håll även toaletter och gångar.

Endast två nedslag gjordes. En hiss på station Rådmansgatan och en på Husby station fick inte godkänt. 21 toaletter kontrollerades, och alla fick godkänt.

”Genomgående mycket bra städning” löd kontrollföretagets kommentar.