Staffan Enquist, tidigare M-ledamot i kommunens produktionsstyrelse, går nu in som tillförordnad kommundirektör. Rekrytering av en ny kommundirektör beräknas ta ett halvår och kosta cirka 200 000 kronor plus kostnader för annonsering. Foto: Chris Anderson

Sparkade chefer kostar miljoner

Sparkade chefer kostar skattebetalarna i Österåker flera miljoner. Nyligen tvingades kommunens kultur- och utbildningschef gå och förra veckan slutade kommundirektören. Det kommer att kosta kommuninvånarna över tre miljoner kronor.

  • Publicerad 19:56, 14 okt 2012

De senaste sex åren har avgångsvederlag för sparkade chefer och annan kommunal personal i Österåker kostat skattebetalarna över 20 miljoner kronor. Helt nyligen tvingades kultur- och utbildningschefen lämna kommunen. Hon får 22 månadslöner, totalt 1 386 000 kr i avgångsvederlag.

Förra veckan fick kommundirektören Karin Proos lämna kommunhuset. Efter bara 14 månaders anställning lämnade hon i fredags sitt arbete med en veckas varsel och får 18 månadslöner, totalt drygt 1,7 miljoner i avgångsvederlag. Som enda information varför kommundirektören fått gå skriver ansvariga politikern, kommunalrådet Michaela Fletcher Sjöman (M), följande på kommunens intranät:

”Bakgrunden är olika syn på arbetssätt och på hur verksamheten ska bedrivas ur både verksamhets- och finansiellt perspektiv.” Något hon också upprepar för Mitt i.

– Jag går inte in på det mer än så, säger hon.

För många kommer beslutet att avsätta kommundirektören, kommunens högsta tjänsteman, så plötsligt att det talas om ett ”chocktillstånd” i kommunen. Enligt en uppgift ska en möjlig orsak ha varit att kommundirektören haft en annan syn än den politiska ledningen på hur affären kring Östra Kanalstadens första etapp skulle skötas.

Beslutet sammanfaller också i tid med att det avslöjats att två av kommunens högsta tjänstemän – ekonomichefen Katarina Leinar och kanslichefen Peter Freme är ett par, och att Freme använde Katarina Leinar som referens när han fick sitt jobb. När förhållandet blev känt för bara några veckor sedan petades båda omedelbart från kommunens ledningsgrupp av kommundirektören Karin Proos.

I kommunledningsgruppen ingår kommunens högsta chefer, totalt elva personer. Att Peter Freme haft Katarina Leinar som referens ska enligt uppgift till Mitt i ha upprört kommundirektören som menat att någon av dem måste sluta, eftersom hon inte ville ha ett par i ledningsgruppen.

Enligt Michaela Fletcher Sjöman har händelsen inget med avsättandet av kommundirektören att göra. Däremot är det tydligt att hon anser att petningen från kommunledningsgruppen var felaktig:

– Det är klart att en ekonomi-chef ska finnas i ledningsgruppen. Min uppfattning är att båda (Freme och Leinar, reds anm) är professionella och sköter sina jobb och de har mitt förtroende.

Själv förklarar kanslichef Peter Freme hemlighållandet med att han haft en känslig familje- situation. Att han använt sig av sin partner som referens – utan att avslöja deras relation ser han inte som olämpligt.

– Vi känner varandra sedan lång tid. Men jag kan förstå om folk har synpunkter.

Oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S) säger att hon inte fått några uppgifter om att Michaela Fletcher Sjöman varit missnöjd med kommundirektören förrän ekonomichefen och kanslichefen uteslöts från ledningsgruppen. Hon tycker dessutom Karin Proos fattade ett riktigt beslut.

– Jag tycker inte att man ska ha par i ledningsgruppen. Det uteslutet av det skälet att man måste kunna verka där helt fri från personliga relationer. Man ska inte ens kunna ifrågasättas.

– Jag tycker att det är jätteolyckligt att kommundirektören slutar och att vi haft så många avhopp på höga befattningar.

Karin Proos och Katarina Leinar har valt att inte kommentera det inträffade.

Fakta

20 miljoner kronor

Så mycket kostade de sparkade för Österåkers kommun*.

2012: 3 543 373

2011: 2 872 422

2010: 4 926 773

2009: 1 769 073

2008: 3 250 178

2007: 4 727 097

* Siffor i kronor. I siffrorna ingår avgångsvederlag, pensionsinbetalningar och sociala avgifter.

Källa: Österåkers kommun

Visa merVisa mindre