Knöggligt. ”Det är svårt och farligt att ta sig fram på isen, även med dubbdäck”, säger Jon Jogensjö. Bilden visar lokalgatan vid Norra Ängby. Foto: Jon Jogensjö

"Spårig, isig puckelpist" ersätter avstängt cykelstråk i Västerort

Det prioriterade cykelstråket mellan Hässelby och city är avstängt vid Norra Ängby för vägarbete. Istället för sopsaltad cykelbana hänvisas cyklisterna till en lokalgata som beskrivs som ”en spårig, isig puckelpist”.

  • Publicerad 16:58, 13 jan 2016

Cykeln åker okontrollerat och det är stor risk att det händer en olycka även om man som jag har vinterdäck.

– På sträckan som sopsaltas är det bra underlag, det är en metod i världsklass och förarna som sköter sopsaltningen är engagerade och kompetenta. Men när en del av sträckan är näst intill oframkomlig blir det svårt att komma fram till målet, säger Jon Jogensjö.

"Stor risk för olycka"

Han cykelpendlar året runt mellan hemmet i Hässelby villastad och jobbet i stan. Just nu pågår ett vägarbete vid Åkeshov i Bromma och cyklisterna får cykla en dryg kilometer på en lokalgata längs villorna i Norra Ängby, innanför Bergslagsvägen.

– Det är spårigt och isigt, som en puckelpist. Cykeln åker okontrollerat och det är stor risk att det händer en olycka även om man som jag har vinterdäck. Förra året skadades en person allvarligt, med punkterade lungor och brutna revben, på liknande underlag, säger Jon Jogensjö.

Hoppas vara klara nästa vecka

På trafikkontoret är man medveten om problemet men säger att de inte kan göra något åt situationen.

– Cykeljouren kan inte vinterväghålla på lokalgatan eftersom det står bilar parkerade så pass nära och metoden är som en snöslunga, man sopar iväg snön. Då finns risken att bilar och husfasader blir blästrade och skadade, skriver Anders Porelius, presstalesperson på trafikkontoret.

Enligt tidsplanen ska dock vägarbetet vara färdigt i mitten på nästa vecka.

– Men allt beror på värdet eftersom det ska asfalteras, därför lovar vi inte att det blir klart nästa vecka, skriver Anders Porelius.