VARDAGSHJÄLTAR. Väsbyborna och förskollärarna Ulla Lundholm och Gitte Fosshaug på förskolan Spargrisen har fått utmärkelsen Vardagshjälte. Humorn är viktig för båda och skrattet aldrig långt borta! Foto: Stefan Källstigen

Spargrisens Ulla och Gitte är älskade av både barn och päron

Ulla och Gitte. De båda förskollärarna på Spargrisen i Brunnby Vik har följts åt i över 20 år. Men i höst tackar de för sig, till både barnens och föräldrarnas stora sorg.

  • Publicerad 06:15, 21 maj 2022

Föräldrarna säger "ni är underbara", det blir vår löneförhöjning.

– Ibland känns vi som ett begrepp, Ulla och Gitte. En del kallar mig för Ulla och tvärtom, säger Gitte Fosshaug och skrattar.

Klockan är strax efter tre på förskolan Spargrisens stora gård i Brunnby Vik. Barnen leker och stojar, projekt plantera majskärnor och sätta potatis är på gång.

De båda kollegorna har nyligen fått utmärkelsen vardagshjälte – ”för deras långa omsorg och arbete med barnen i förskoleåldrar i kommunen” – och nog är den lång alltid.

Ulla, 68, har jobbat 48 (!) år på Upplands Väsby kommun och har därmed varit längst anställd i hela kommunen.

– Ja, det är inte klokt. Jag har haft flera generationer Väsbybor som förskolebarn. Vi har en flicka här vars mamma gick på Lergöken.

Började på Lergöken

Det var just på Lergöken, vid Löwet, som de började jobba ihop för 20 år sedan. Och 2008 kom de till Spargrisen, avdelning röd.

Och här är de älskade.

– Barnen är underbara. Och bjuder på många roliga historier. En flicka sa till sin mamma och pappa: ”Du är min mamma och du är min pappa. Men Ulla och Gitte är mina föräldrar”, berättar Gitte.

Pappa Niklas Hagström, som kommit för att hämta sin dotter, visar sig vara pappan i historien.

– Ja, där blev man allt ”nedflyttad”.

Familjen Hagström har haft alla sina tre barn på Spargrisen – den äldsta är nu 18.

– Vi sa till och med att vi borde skaffa ett barn till, så att det kan gå hos Ulla och Gitte, säger pappa Niklas och skrattar.

– Föräldrarna säger ”ni är underbara”, det blir vår löneförhöjning. För något klirr i kassan blir det inte av vårt jobb, säger Gitte.

BARNEN I FOKUS. Förskollärarna Gitte Fosshaug Ulla Lundholm har funnits där för många Väsbybarn genom åren. Här är det Isadora, 3 år, som får sitta i Gittes knä. Foto: Stefan Källstigen

Men barnen är så klart i fokus.

– Alla barn är olika och behöver olika saker. Och någon gång kan det vara skilsmässa i familjen eller någon släkting som dör som gör att de behöver extra uppmärksamhet. eller...någon som ramlar.

Gitte avbryter sig och ropar: ”Gick det bra?”.

Ebba nickar från lekplatsen.

Började i vikariepoolen

Även om Ullas långa karriär är svårslagen ligger Gitte inte långt efter. 1985 började hon också i vikariepoolen och jobbade på Skrindan i Smedby och Släden vid Norra berget.

Största skillnaden att jobba inom barnomsorgen nu mot när de började tycker de är storleken på barngrupperna.

– Då var det som mest 16, nu kan det vara 22, säger Ulla.

– Vi var 5 pedagoger på 15 barn. Nu kan det var svårt att hinna med. Man kan även känna stress över att det krävs mer dokumentation, säger Gitte.

Vad är roligast med jobbet?

– Barnen, säger de med en mun.

Men i höst går Ulla i pension och även Gitte har valt att sluta då.

– Vi får väl träffas på fritiden sedan, annars får vi väl separationsångest, säger Gitte.

SLUTAR. Ulla Lundholm på förskolan Spargrisen är den som jobbat längst i Upplands Väsby kommun: 48 år! Men i höst går hon i pension och genomgår även cellgiftsbehandling mot cancer, något hon är öppen med. Foto: Stefan Källstigen

Ulla Lundholm

Ålder: 68

Jobb: Förskollärare på Spargrisen.

Bor: Brunnby Vik. "Jag växte upp på Finspångsvägen. Pappa jobbade som vaktmästare på gamla Medborgarhuset och Folkets park."

Familj: Man, tre barn och fem barnbarn.

Aktuell: Utsedd till vardagshjälte tillsammans med kollegan Gitte Fosshaug.

Visa merVisa mindre

TRÄDMYS. Alva, Belle, Sofie och Isadora myser vid trädet på förskolan Spargrisen med förskollärarna Gitte och Ulla. Foto: Stefan Källstigen

Gitte Fosshaug

Ålder: 57

Jobb: Förskollärare på Spargrisen.

Bor: Odenslunda.

Familj: Man och två barn, två barnbarn.

Aktuell: Utsedd till vardagshjälte tillsammans med kollegan Ulla Lundholm.

Visa merVisa mindre

Förskolan Spargrisen

Kommunal förskola i Brunnby Vik.

Barn: Runt 100 mellan 1 och 6 år.

Avdelningar: Fem, med namn efter färger.

Visa merVisa mindre