Spångatjej blir filmkändis – i Tyskland

Uppväxten i Spånga väckte Carolina Hellsgårds kärlek till naturen. I hennes senaste film, gjord i Tyskland, tar hon sig an klimatångest på ett särskilt sätt – genom zombies.

  • Publicerad 16:21, 19 sep 2018

I mitten av september var Carolina Hellsgård från Spånga med på filmfestivalen i Toronto, Kanada. Filmen som hon har regisserat, ”Endzeit”, handlar om zombies och har väckt uppmärksamhet världen över.

Anledningen, tror regissören själv, beror på ett djupare budskap och en kvinnlig produktion.

– Den är gjord nästan uteslutande av kvinnor och handlar mycket om sättet som vi människor har behandlat naturen på, säger Carolina Hellsgård.

”Sprang på Järvafältet som liten”

Sedan en tid tillbaka är Carolina Hellsgård aktiv i Tyskand, men uppväxten i Spånga har betytt mycket när det gäller hennes förhållande till film och naturen.

– Det har präglats av Spånga. När jag var liten sprang jag på Järvafältet och det saknar jag. Nu korsar motorvägar där och man kan se en ganska brutal behandling av naturen. Det är lite apokalyptiskt, säger hon.

Zombies attackerar

Filmen är baserad på en tysk författares novell och handlar om Vivi och Eva som är fångade i ett tågstopp och plötsligt blir anfallna av övernaturliga zombiesvarelser. Men egentligen finns underbetydelser, menar Carolina Hellsgård. 

– Huvudpersonernas inre demoner, så som klimatångest, manifesteras genom zombies, säger hon.