Spångafamiljer kämpar om att bli Sveriges starkaste

Nu ska Sveriges starkaste familj koras – och den kan bo närmare dig än du anar. För två av familjerna som ska göra om titeln på bästa TV-tid bor här i västerort: den ena i Bromsten, den andra i Nälsta.

  • Publicerad 11:15, 28 aug 2020

Med början på söndag den 6 september kan du se dem möta fysiska utmaningar och mentala prövningar i den jämtländska vildmarken. Sju familjer, alla med två vuxna och två tonåringar, tävlar i SVT om titeln ”Sveriges starkaste familj”, och det gäller inte bara att besegra sina motståndare utan också att bemästra Årefjällens branta sluttningar, blåst och kyla.

– Det var jättekul att åka iväg med tonårsbarn, att vara med om något tillsammans som vi inte visste vad det skulle vara. Det blev ett stort äventyr, säger Helene Pratt, som bor med maken James och sönerna Casper, 17, och Loui, 15, i en villa i Bromsten.

Tunga vikter – djup snö

Familjerna i programmet sover utomhus i tält och tävlingarna består bland annat av att springa i djup snö med tunga vikter, dra ett terrängfordon och fjällvandra med tung packning.

– Vi visste inte i förväg vad det skulle bli för tävlingar, och det var alltid någon twist precis före tävlingen. Vi fick lägga upp taktik och samarbeta jättemycket på ett sätt vi inte hade gjort hemma.

”Vinnarskallar”

Hur det går i tävlingen är förstås hemligt, men för Helene var hela äventyret en stor och lärorik upplevelse.

– Jag har sett nya sidor av barnen. Jag hade nog inte förväntat mig att de skulle vara så starka, och ha sådana vinnarskallar. Och att de kunde pusha sig själva fast det var väldigt, väldigt obekvämt.

Familjen Bivstedt från Nälsta. Foto: Janne Danielsson/SVT

Bara några kilometer bort, i Nälsta, bor en av deras konkurrenter i tävlingen, familjen Bivstedt bestående av makarna Nina och Johan samt döttrarna Lovisa, 18, och Josefina, 15.

– Det var en otroligt rolig upplevelse, men också ganska tufft med 2-3 tävlingar om dagen, berättar Johan Bivstedt.

Snö och blåst

Inspelningen skedde i maj och man hade inte precis tur med vädret.

– Det var regnblandad snö om dagarna och minusgrader på nätterna då vi sov i tält. Men konstigt nog var det tuffast i början, det gick lättare och lättare för varje dag. Vi är en aktiv familj som hållit på med mycket idrott . Den här gången fick vi tävla tillsammans och det var jättekul, säger han.

Vem som går segrande ur tävlingen kan man se på söndagar i SVT med början den 6 september. Programledare är André Pops tillsammans med den tidigare friidrottsstjärnan Sanna Kallur.

Makarna Bivstedt kämpar i snöyran på Årefjället. Foto: Janne Danielsson/SVT