100-åring. Elsa Göransson bredvid sitt bröllopsfoto från Högalidskyrkan 1944. Hennes make var då var blivande polis. "Uniform och kostym var det som gällde för min man. Pressad och putsad var han varje dag", säger hon. Foto: Stefan Källstigen

Spångabon Elsa fyller 100 år

Hurra, hurra, hurraaa! Det blir festligt värre på äldreboendet Villa Solhem i helgen. Elsa Göransson fyller nämligen tresiffrigt.

  • Publicerad 13:33, 20 maj 2022

Menyn är spikad, festkläderna strukna och håret fixat.

Till helgen har Elsa Göransson 100-årspartaj för ett 20-tal familjemedlemmar i äldreboendets festsal.

– Det blir smörgåstårta och schwarzwaldtårta, säger en sprudlande glad Elsa Göransson.

Klarat sig själv länge

Det är en oförskämt pigg 100-åring Mitt i träffar inför den stora helgen. Fram till för ett år sedan bodde Elsa i egen bostadsrätt i "Konsum-huset" nere på Sörgårdsvägen och klarade sig själv i mångt och mycket.

Stor familj. Elsa Göransson har tre döttrar, sju barnbarn och tio barnbarnsbarn. Här på bild äldsta dottern Ann-Charlotte Göransson, 72 (född 1949), som hälsar på inför den stora dagen, och tar hand om Elsas rullator för en stund. Ann-Charlottes småsystrar Marie och Pia föddes 1952 och 1958. Foto: Stefan Källstigen

Trivs. "På äldreboendet får jag middag, frukost, lunch, eftermiddagskaffe och kvällsmacka. Det är väldigt svårt att inte behöva göra något själv. Men kanske ska jag vila mig nu", skrattar Elsa. Foto: Stefan Källstigen

– Jo, jag mår bra. Jag har fått vara frisk. Klarat mig nästan helt från sjukdomar, säger hon.

Mitt i:s reporter och fotograf får varsin hjärtlig kram när vi lämnar över vår blombukett. Elsa är flott klädd. Hon bär dubbla halsband, snygg armbandsklocka, ringar och har välputsade naglar.

– Jag var 17 år när andra världskriget bröt ut och tog realen på Södra kommunala mellanskolan samtidigt, säger hon.

Pappan slet

På Södermalm hade uppväxten varit av det enklare slaget. Elsas pappa ordnade mat på bordet genom olika jobb: på begravningsbyrå, som taxichaufför och som ordningsvakt bland annat. Familjen bodde på Hornsgatan och sedan Heleneborgsgatan.

Elsas blivande man kom också från trånga ettor. En reslig och tjusig blivande polis i 20-årsåldern. Yngst i en syskonskara på tio. De två gifte sig i Högalidskyrkan 1944.

– Vi hade bröllopsfesten hemma i lägenheten. Mamma lagade all mat. 25 gäster fick vi plats med.

Paret flyttade till västerort och folk frågade Elsa hur hon vågade vara gift med en polis, minns hon.

Bakar. Rimbobullar är fortfarande Elsa Göranssons specialitet, även om det blivit mindre av den varan sedan hon flyttade in på äldreboendet. "Här får man allt serverat", säger hon. Foto: Stefan Källstigen

Klassresa. Elsa Göransson växte upp på 30-talets fattigsöder. Livet ändrades radikalt efter giftermålet och flytten till västerort, menar hon. Foto: Stefan Källstigen

– Så länge han ringde och sade att allt var bra kände jag mig lugn. Jag kunde ju inte gå omkring och vara orolig.

Det tog fem år efter giftermålet, sedan fick de första dottern. Livet blev allt bättre. Maken blev befäl och avdelningschef och fick ansvar för lokaler och inventarier på polisen.

Polislönen gjorde att de kunde skaffa småhus i Kälvesta 1965. Grunden och fasaden fanns på plats, allt annat fick de i princip bygga själva.

– Huset var 125 kvadratmeter stort och flickorna fick egna rum. Det var en dröm, berättar Elsa.

Själv var hon anställd på Sveriges köpmannaförbunds kontor på Kungsgatan i två decennier. Men hon var hemmafru under 14 år när döttrarna var små.

Bodde i Kälvesta i 43 år

– Vi hade aldrig problem med pengar, bråkade aldrig. Vi gjorde allt tillsammans, min man och jag. Men jag saknade jobbet under de åren. Det var tråkigt att sköta allt därhemma.

I 43 år bodde hon och maken i Kälvestahuset, fram tills hans bortgång 2008.

De senaste åren har Elsa fått allt svårare med synen. Men radion går varm och ljudböcker slukar hon. Biblioteket nere vid Spånga centrum besöker hon så ofta hon kan.

– Jag har ramlat ett par gånger och fick en hjärnblödning i fjol. Lite förvirrad kan jag bli, men jag tycker att jag repar mig, berättar Elsa.

Du känns väldigt pigg?

– Jag är med på gympa två gånger i veckan och promenaderna tar jag ju. Promenerat har jag alltid gjort och mått bra av. Så det kan jag rekommendera, skrattar Elsa.

Fingerfärdig. På nätterna åkte symaskinen fram i huset i Kälvesta – när barnen låg och sov. "Jag gjorde klänningar till både barnen och mig själv", berättar Elsa Göransson. Foto: Stefan Källstigen

Astrid Zachrison är sveriges äldsta person hittills

Det blir tydligare för varje dag att vi går mot en åldrande befolkning. Orsakerna är en minskad andel yngre till följd av låg fruktsamhet och en hög och ökande medellivslängd.

2 662 personer som var 100 år eller äldre fanns i Sverige, per den 8 april 2022. Av dem var 2 226 kvinnor och 436 män.

Sveriges hittills äldsta person blev 113 år, Astrid Zachrison, som dog 2008. Hon upplevde därmed bland annat fyra kungar och 26 statsministrar.

Den äldsta svenske mannen som hittills levt var Carl Mattsson, han dog 111 år gammal i juli 2019.

Källa: Karin Modig, senior forskare vid KI, och Statistiska centralbyrån (SCB).

Visa merVisa mindre