Undersökte inte. Säljarna, bland dem en Spångabo, rekommenderade köparen att göra en egen undersökning vilket köparen inte gjorde. Foto: Mostphotos

Spångabo vinner rättslig miljontvist om fritidshus

Fritidshuset var i så dåligt skick att det fick rivas. Köparen krävde tillbaka närmare två miljoner kronor. Säljarna, bland dem en Spångabo, slipper dock betala då fritidshuset hade en konstruktion ökänd för brister.

  • Publicerad 12:00, 8 apr 2021

Husaffären 2018 gick loss på sex miljoner kronor.

Ägarna av fritidshuset, bland dem en Spångabo, hade innan affären anlitat en besiktningsman som konstaterat att huset hade fuktskador och som rekommenderade köparen att göra en mer noggrann undersökning.

Paret som köpte huset gjorde dock ingen närmare egen undersökning.

Fick rivas

Efter köpet visade sig fritidshuset vara i så dåligt skick att det var billigare att riva och bygga nytt än att renovera.

Köparna krävde tillbaka närmare 1,8 miljoner kronor.

Men säljarna vägrade betala.

Och Norrtälje tingsrätt ger nu Spångabon och övriga säljare rätt, fritidshuset hade en krypgrund, en byggkonstruktion känd för brister, som fuktskador, särskilt om huset har några decennier på nacken, som i det här fallet.

Enligt domstolen borde köparen helt enkelt ha tagit sin ned i den svåråtkomliga krypgrunden och då upptäckt att flertalet betongplintar som huset stod på var söndervittrade och behövde bytas ut.

Domen går att överklaga fram till 16 april.

Att tänka på vid köp av fritidshus

Tak – eventuellt röta.

Fasad – eventuellt sprickor i puts/ruttet trä.

Vind – fuktskador. Luktar det friskt?

Krypgrund – fukt, svarta prickar, mögel.

Fönster – murkna karmar, sprickor i färg.

Källa: Fastighetsmäklarförbundet

Visa merVisa mindre