Spånga centrum stängs i protest

På torsdag eftermiddag hålls en manifestation i Spånga centrum mot det eskalerande våldet. Butikerna i centrum håller stängt och tusentals väntas tåga till politikermöte. Personrån, bilrån och smash and grab-kupper har gjort folk otrygga.

  • Publicerad 15:22, 11 dec 2017

– Nu får det vara nog, om inte vi gör något åt det här så kommer ingen att göra det, säger Jan Westberg, sekreterare i Spånga företagarförening.

Mitt i har tidigare berättat om flera personrån, bilrån och smash and grab-kupper i Spånga, som har gjort folk otrygga.

Tusentals väntas tåga till politikermöte

Mellan klockan 16 och 17 på torsdag kommer därför butikerna i Spånga centrum att stänga. Flera privatpersoner och föreningar ska därefter samlas på torget bland andra, Spånga företagarförening, Villaägarna Solhem, representanter från idrottsföreningar i Spånga och pensionärsföreningar.

– Vi uppskattar att det kommer att komma ett par tusen personer, säger Jan Westberg.

Tanken är sedan att tåga till Spånga Folkan, där politikerna i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd sammanträder, och delta under mötets öppna frågestund.

”Vi har två krav”

– Vi har två krav, att vi får ordningsvakter som i stort sett dygnet runt är på plats i centrum och på längre sikt att vi får kameror, både i centrum och vid stationsområdet, säger Jan Westberg.

Det är inte första gången ett centrum stängs i protest i Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista stadsdelar. Mitt i har tidigare flera gånger berättat den svåra situationen som Järvahandlarna befinner sig med hot, våld och höga försäkringspremier. Senast för ett par veckor sedan stängde Husby centrum för andra gången i protest och handlarna i Järva har vänt sig till handelskammaren i Stockholm i hopp om att få hjälp.

Handlarna i Spånga varnar för att det kan komma att sprida till fler centrum i Stockholm.

– Den här gången är det inte ett utsatt område som Husby eller Tensta som stänger centrum utan bland villaägare i Spånga. Jag tror att det här kommer att sprida sig till fler centrum. Det är fler som har samma problem. Det känns som att det är fritt fram för brottsligheten i dag, säger Jan Westerberg.

Initiativet till kommande manifestationen togs under fredagen efter ett krismöte med företagarföreningarna.

”Handeln minskar och äldre är rädda för att komma till centrum och handla”

– Vi har under de senaste veckorna vänt oss till stadsdelen, polisen och politikerna och ingen säger sig kunna hjälpa oss. Vi känner att vi hamnat i ett moment 22.

Liberalerna i stadsdelen står på handlarnas sida och menar att något måste göras.

– Redan 2015 gjorde vi en namninsamling där över 3000 personer skrev på för kameraövervakning av brottsutsatta platser i Spånga. Behovet av trygghetsvakter, kameror och polis är enormt och det är för mig obegripligt att Socialdemokraterna sitter med armarna i kors, säger Ann-Katrin Åslund (L), ledamot i kommunfullmäktige och fd ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

Jan Westberg menar att det kan finnas ett samband mellan det eskalerande våldet i Spånga och att Tensta fått kameraövervakning, vilket enligt honom lett till att oroligheterna flyttats därifrån till Spånga.

– Handeln har minskat senaste tiden och äldre personer säger sig vara för rädda för att komma till centrum och handla. Fortsätter det så här så kommer det på sikt inte finnas något centrum kvar, säger Jan Westberg.

Järvahandlare vänder sig till handelskammaren

 

Handlare nekas försäkring – så svarar bolagen

Protest i Husby: Handlarna stängde återigen