Sätradagarna. En av årets höjdpunkter 2021. Foto: Sacharias Källdén

Spana in Skärholmsåret i bilder

Mitt i:s fotograf Sacharias Källdén möter många söderortsbor varje år – från livets alla hörn. Här är bilderna som samman fattar året som gått i Skärholmen.

  • Publicerad 06:30, 7 jan 2022

2020 blev Sätradagarna så lyckade att antalet veckor på plats fördubblades 2021. När vi var på besök i juni var det fullt av människor. Fotbollsturnering, boxning, pilbågeskytte, volleyboll och en populär studsmatta samsades med en kiosk och ett partytält.

Hassan Aw Ibrahim, 12 år, hade varit där flera somrar:

– Det är bra, man får frisk luft och har roligt med sina vänner.

Kompisen Adrian Leven, 13 år, höll med:

– Det är roligare att vara här istället för att sitta hemma.

Skärholmens egen superhjälte Maria Fröhlich. Foto: Sacharias Källdén

När Maria Fröhlich var liten kunde hon inte sluta prata om Marvel-karaktärerna vid frukostbordet, speciellt X-Man. Det var deras superkrafter som gav henne inspirationen att bli serietecknare. Så när de ringde och frågade om hon ville göra krigaren Gamora i Marvels ”Women of Marvel” så tvekade hon inte en sekund.

– Jag blev chockad och väldigt glad. Det kändes skitkul att få Gamora, hon är en sån tuff karaktär. Hon beskrivs ofta som galaxens farligaste kvinna.

Sätrabon Dani Khoshaba jobbar högt över stan. Foto: Sacharias Källdén

Solen stod högt när jag klättrade upp för den 60 meter höga byggkranen i Slussen för att träffa Sätrabon Dani Khoshaba. Han är kranförare, precis som sin pappa var. Han frågade vänligt: ”Är det okej om jag tar på mig badbraller?” Sen drog han med van hand upp sidofönstrena och satte sig på plats bakom spakarna.

– Det här har varit min dröm sedan jag var liten och satt i pappas knä där han jobbade i Bagdad. Jag var fast direkt.

De organiserar sig mot våldet. Foto: Sacharias Källdén

Donya Saraee, Aylen Hüseynova, Marwa Abu Hashim och Alexander Zadruzny märkte att det inte bara är de närmast berörda som påverkas av skjutningarna. Därför engagerar de sig i organisationen Kollektiv sorg som vill lyfta hur våldet drabbar – och vilken hjälp som behövs.

– När det varit skjutningar idag har fritidspedagoger och lärare fått agera psykologer. Det är helt fel. Fler behöver få möjlighet till hjälp. Det är viktigt att inte låta de onda krafterna ta över, sa Alexander Zadruzny när vi träffades i Sätra centrum.

Vaccinering i buss. Foto: Sacharias Källdén

Ju längre ut man kommer på röda linjen mot Norsborg desto färre har vaccinerat sig mot covid-19. Trots att vuxna har haft möjlighet att vaccinera sig under en lång är det endast drygt 60 procent av Skärholmsborna som har tagit två doser. I oktober var den siffran ännu lägre.

– Jag tror många är rädda. Men vaccinbussen är bra. Jag har själv skjutit upp min spruta för att det är svårt att boka tid. Här är det drop-in så då blev det av. De borde ha en buss i Vårberg också, sa Miad Khalili, 33 år, från Vårberg.

Foto: Sacharias Källdén