Planen. De här bostäderna i Örby, Älvsjö, stod klara i fjol. De som ska byggas i Beckomberga kan bli något liknande. Foto: Sacharias Källdén

Spaden i marken för modulhus i Beckomberga

Nu har arbetet börjat med att förbereda och sanera marken i Beckomberga. Enligt byggherren kan allt stå klart 2021 – samma år som bygglovet går ut.

  • Publicerad 11:28, 10 dec 2019

Den 15 november hölls ett tekniskt samråd för etapp 1 i bygget av modulbostäderna i Beckomberga. Planen är att det ska byggas 83 bostäder för nyanlända personer med uppehållstillstånd.

Under samrådet är godkändes byggherrens, Stockholmshem, kontrollplaner rörande de tekniska åtgärder som behövs göras. Det handlar fram för allt om mark- och grundläggningsarbeten som behövs göras på marken.

– Vi har påbörjat arbetet med att sanera marken från föroreningar inför det fortsatta markarbetena i vår, skriver Stockholmshems projektchef Pär Nordh i ett mejl.

Stockholmshems nya besked om marken i Beckomberga

Under samrådet redovisades bland annat en pålplan, konstruktionshandlingar och grundvattenförhållanden.

För att påbörja byggnationen av själva modulhusen, etapp 2, krävs ett nytt samråd och startbesked för att godkänna kontrollplanerna i detta skede. När exakt detta kommer att ske är ännu oklart.

– Samråd för byggnation av moduler planeras till våren 2020, skriver Pär Nordh.

Det tidsbegränsade bygglovet beviljades i juni 2016, och är giltigt fram tills oktober 2021. Eftersom bygglovet har kantats av en rad överklaganden, har processen dragit ut på tiden.

När BrommaDirekt pratade med Pär Nordh tidigare i november tippade han på att hela byggprojektet skulle stå klart tills mitten av 2021.

Hur påverkar det projektet, att bygglovet går ut några månader senare?

– Det påverkar inte mer än att vi kommer att söka förlängning av det tidbegränsade bygglovet.