Catrin Birr ser rävungar varje år. Foto: Läsarbild Privat

Sötchock: ”Skådespelet är oerhört vackert”

Utanför Catrin Birr’s fönster vid Danderydsvägen leker rävungar år efter år. Nu uppmanar hon bilister att köra försiktigt. – Jag har sett alla möjliga djur här. Just nu är det hela sju rävungar som busar och leker, säger hon.

  • Publicerad 12:24, 15 maj 2018

Under måndagskvällen utspelades ett annorlunda skådespel utanför Catrin Birr’s fönster vid Danderydsvägen. Sju rävungar lekte runt precis vid vägkanten.

– Jag har sett dem flera gånger men jag visste inte att det var sju stycken. Skådespelet är oerhört vackert och de är jättesöta, säger Catrin Birr till Mitt i.

Rävungarna återkommer varje år mellan påsk och midsommar och enligt Catrin bor dem någonstans bakom det röda torpet.

Jag ser rävungar varje vår, även inne i min trädgård.

Catrin Birr

– Jag ser rävungar varje vår, även inne i min trädgård. Några såg mindre ut men de kommer nog från samma familj. Jag såg dem i morse igen, de bor antagligen bakom huset. Hoppas bara att de får vara i fred, ungarna återkommer och får sedan egna ungar, säger Catrin.

Flera gånger har rävarna tagit sig in på Catrins tomt där hon har hittat kotor från döda djur.

– Jag hittade kotben på min gräsmatta och dagen efter kom en rävunge tillbaka och letade efter det. Det märks att de hör hemma här.

Uppmanar till sänkt hastighet

Catrin hoppas inte att någon av rävungarna ska bli påkörd. De springer ut på vägen med jämna mellanrum och på Facebook uppmanar hon alla köra försiktigt.

– Bilarna här håller sällan hastigheten här och jag har sett både rådjur och skolbarn som har blivit påkörda här. Även min katt blev överkörd för flera år sedan. Risken är överhängande att det händer något igen.