Karl-Johan Steiner, Dennis Andersson, Robin Linnå och Marcus Wernersson får beröm av brandkåren. Foto: Chris Anderson

Sotare hjältar vid brand

En grupp sotare hyllas av brandkåren sedan de gripit in när en bod brann intill en villa i Saltsjö-Duvnäs. – Det känns kul att få beröm. Det var ren tur att vi åkte förbi, säger Robin Linnå, en av sotarna vid Nacka/Tyresö sotningsdistrikt.

  • Publicerad 15:22, 11 maj 2016

Det var på eftermiddagen onsdagen den 4 maj som Robin Linnå och hans kollega Karl-Johan Steiner jobbade med sotning i Saltsjö-Duvnäs. Plötsligt upptäckte de rök.

– Det vällde ut rök från en villatomt. Det stod en massa folk på gatan och tittade. När vi kom närmare såg vi att det var en bod på tomten som brann. Boden stod alldeles intill villan. Vi förstod att det fanns en stor risk att elden skulle sprida sig till huset, berättar Robin.

Han lyckades få tag i en trädgårdsslang som fanns på tomten och Karl-Johan fick tag på en slang från grannen. Medan de höll på kom deras kollegor Dennis Andersson och Marcus Wernersson förbi och de lyckades också hitta trädgårdsslangar. Plötsligt stod fyra sotare och sprutade vatten över elden.

– Adrenalinet sprutade också. Värmen från elden var enorm så det var hett som satan. Det gick inte att gå för nära och det brann för mycket för att vi skulle kunna släcka. Det handlade mest om att begränsa spridningen och hålla elden i schack, säger Robin.

Södertörns brandförsvarsförbund var vid tidpunkten upptagen med en markbrand på annat håll och kom inte fram förrän 20 minuter efter att sotarna anlänt. Först då släcktes elden helt.

Nu får sotarna beröm av de professionella brandbekämparna.

– Det hade kunnat gå illa men tack vare sotarnas insats spred sig inte elden. Det var ett rådigt ingripande och sotarna är värda en eloge, säger Froukje Bouius, jurist vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Sotarna tackar för de orden.

– Det känns kul att få beröm. Vi sorterar under brandförsvaret och en del av vårt vanliga jobb som sotare handlar om att förhindra att bränder överhuvudtaget uppstår, säger Robin Linnå.