Kjell Öberg betraktar sina bin som husdjur. Foto: Gunnar Seijbold

Söta bisysslor lockar folk till Stocksund

Här – i Cedergrenska parken i Stocksund – surrar ytterst få argsinta bin. Skälet, enligt Danderyd-Täby biodlarförening, är att medlemmarna tar hand om sina flitiga bin med kärlek och omsorg. Danderyds Nyheter fick träffa några av Stockholms mest harmoniska bin.

  • Publicerad 14:15, 18 jun 2015

Kjell Öberg, medlem i Danderyd-Täby biodlarförening, har haft bisamhällen i 22 år.

Förutom att han är med och sköter föreningens gemensamma bin, har han sex bisamhällen hemma i Täby.

– Det var en kompis som var rektor på Näsbyparkskolan som introducerade mig för bin. Han åt för övrigt honung varje dag och blev 102 år. Själv äter jag ungefär fem burkar om året, totalt omkring 2,5 kilo, säger han.

Husdjur

Kjell Öberg älskar bin, men säger att den som är sugen på att skaffa en biodling bör vara medveten om att det är en hel del jobb, mer än vad många tror.

– De blir ens husdjur. Och precis som med andra husdjur behöver bina omvårdnad och skötsel. Jag har inte haft en svärm, eller behövt dela på ett samhälle, på tio år. Men jag sköter om mina bin väldigt noga, säger han och fortsätter:

– Har man bin som mår bra är de snälla, glada och harmoniska. Bina i vår förening är därför välmående och inte aggressiva.

Nybörjare och erfarna

Danderyd-Täby biodlarförening har cirka 65 medlemmar i föreningen, omkring 15-25 personer kommer till varje träff – som under högsäsong är en gång i veckan som mest.
Föreningens medlemmar har blandade kunskapsnivåer, alltifrån nybörjare till personer med lång erfarenhet är medlemmar.

Kjells honung från de egna biodlingarna här avnjuts av fler än bara den närmaste familjen.

– Min honung äts upp av gamla och nyvunna vänner, min jungfruhonung serveras också på en Östermalmsrestaurang som nyss fått en stjärna i Guide Michelin. Jag känner mig delaktig!

Bin

Så många olika individer bin finns det: Drottningar, arbetsbin och drönare, vilka alla har olika uppgifter. Varken drottningarna eller arbetsbina äter själva, utan blir matade.

Bin har en kroppstemperatur på 43 grader, de håller varmt i kupan hela året.