Sossarna lovar fler hyresrätter i hela länet

Järfälla får stå som det positiva exemplet när Socialdemokraterna lovar fler hyresrätter i länet om de vinner valet.

  • Publicerad 06:30, 13 jun 2018

Vallöftena duggar tätt från partierna nu, och Socialdemokraterna slår på stora bostadstrumman när de lovar fler hyresrätter i länet.

– Om socialdemokraterna styrde i hela länet skulle det innebära 50 000 hyresrätter, meddelade Socialdemokraternas distriktsordförande i Stockholms Län, Helene Hellmark Knutsson.

Hyresrätterna är viktiga av flera anledningar, menar hon. Unga måste ha en chans på bostadsmarknaden utan att behöva köpa en lägenhet. Men det gäller även de som inte bott i Sverige så länge och de som flyttar hit för jobbet.

– Ska vi behålla Stockholms konkurrenskraft både inom välfärden och privata näringslivet så behöver vi hyresrätter. Sen handlar det om att hindra segregation och då behöver vi blanda typen av bostäder, säger hon.

Men nybyggda hyresrätter är ofta dyra, hur ska unga och nyinflyttade ha råd med det?

– Det är ju det som är utmaningen i nyproduktion. Statens investeringsstöd kan göra att vi kan få ner hyrorna så det är viktigt, säger hon.

Järfälla gott exempel

Enligt en rapport som Socialdemokraterna nyligen släppt är det stor skillnad kring hur många hyresrätter kommunerna i länet bygger.

Järfälla, som styrs av en samarbetskoalition mellan S, C och MP tas upp som det goda exemplet.

– Det visar att om det finns en politisk ambition så går det. Finns inte den ambitioner så byggs det inga hyresrätter. I Danderyd är det till exempel bara två procent som är påbörjade hyresrätter, säger Hellmark Knutsson.

Politiska skillnader

Den politiska ambition som Hellmark Knutsson syftar på handlar om vem som sitter vid makten. Enligt rapporten är nämligen Socialdemokratiskt styrda kommuner något bättre på att producera hyresrätter än de moderatstyrda.

– Snittet för en M-kommun ligger på 16 procent hyresrätter, och för en S-kommun nästan 45 procent, säger hon.

Cecilia Löfgreen är moderaternas gruppledare i Järfälla och menar att det kommer byggas hyresrätter även om moderaterna vinner valet. Däremot är hon kritisk till att socialdemokraterna inte talar om att hyresrätter innebär lägre markintäkter för kommunen.

– Vi tycker att det är viktigt att bygga hyresrätter. Däremot är det ju inte riktigt så enkelt som järfällabon Hellmark Knutsson vill få det att verka. Det vi ser just nu är ju att kommunen gick miste om mångmiljonintäkter för att man gjorde om ett kvarter från bostadsrätter till hyresrätter. Men det är klart, vill man ha ett överexploaterat Järfälla som socialdemokraterna önskar, då är det ett bra parti att rösta på, säger hon.